ONU a emis o avertizare pentru instabilitate climatică în regiunea arabă care va duce la foamete, decese și strămutarea a milioane de oameni

in Poluare 31 July 2018 17 Views

Schimb─ârile climatice vor cauza conflict ╚Öi s─âr─âcie ├«n regiunea arab─â ╚Öi vor duce la str─âmutarea a milioane de oameni, conform Programului Na╚Ťiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP).

├Äntr-un raport publicat s─âpt─âm├óna trecut─â, agen╚Ťia a atras aten╚Ťia c─â riscurile climatice ar putea ├«ncetini dezvoltarea regiunii, cum ar fi sc─âderea mortalit─â╚Ťii infantile sau atingerea accesului universal la educa╚Ťie.

Conform raportului, fenomenele meteo extreme cauzate de schimbări climatice ar putea împiedica eforturile de a aduce pace în regiune, contribuind la conflictul armat.

Dintre cele dou─âzeci de ╚Ť─âri care sunt afectate cel mai grav de stresul hidric, 14 se afl─â ├«n regiunea arab─â, unde 90% dintre terenuri se afl─â ├«n zone aride, semi-aride sau uscat-subumede.

Mourad Wahba, director al biroului regional UNDP pentru Statele Arabe, a declarat c─â ├«n ultimul deceniu, secetele au avut o frecven╚Ť─â ╚Öi o severitate nemaiv─âzute ├«n ultimele sute de ani.

├Äntre 2006 ╚Öi 2011, Somalia a trecut printr-o secet─â sever─â care a dus la str─âmutarea a patru milioane de oameni. ├Än Siria, o secet─â care a avut loc ├«ntre 2006 ╚Öi 2010 a dus la o migra╚Ťie ├«n mas─â a 200.000-300.000 de oameni din zone rurale c─âtre centre urbane.

Green Report Shop Produse ECO

Regiunea ad─âposte╚Öte cea mai mare popula╚Ťie de refugia╚Ťi ╚Öi oameni str─âmuta╚Ťi, fiind ╚Öi cea mai afectat─â de lipsa apei ╚Öi dependent─â de importul alimentelor, fiind singura zon─â din lume unde ratele de malnutri╚Ťie sunt ├«n cre╚Ötere.

ÔÇ×Regiunea arab─â a fost locul de na╚Ötere al civiliza╚Ťiei agricole ╚Öi timp de mii de ani a putut s─â ├«nfrunte riscurile climatice. Dar schimb─ârile climatice se ├«nt├ómpl─â ├«n prezent ├«ntr-un ritm nemaiv─âzut ├«n ultimele sute de ani. Acestea au contribuit la foamete ╚Öi insecuritate alimentar─â, pierderea mijloacelor de existen╚Ť─â ╚Öi a vie╚Ťilor ╚Öi str─âmutarea a milioane de oameni. ÔÇť, a declarat Mourad Wahba.

Regiunea este foarte vulnerabil─â la cre╚Öterea temperaturilor ╚Öi a nivelului m─ârii, precum ╚Öi la secete ╚Öi inunda╚Ťii. Estim─ârile arat─â c─â p├ón─â ├«n 2025, rezervele de ap─â vor reprezenta doar 15% din nivelurile rezervelor din 1960.

Comentarii

comentarii