ONU vrea s─â elimine becurile ineficiente energetic de pe pia╚Ťa ╚Ť─ârilor ├«n curs de dezvoltare

in Energie 21 June 201816 Views

ONU, Consiliul de Ap─ârare al Resurselor Naturale (NRDC) ╚Öi Philips Lighting au publicat un regulament-tip referitor la becuri care va permite ╚Ť─ârilor ├«n curs de dezvoltare s─â adopte standarde de eficien╚Ť─â energetic─â la fel de riguroase ca cele din Europa ╚Öi SUA.

Regulamentul lansat luna trecut─â ├«n cadrul Forumului Global pentru Eficien╚Ť─â Energetic─â ╚Ťinut la Copenhaga impune ╚Ť─ârilor s─â aleag─â ├«ntre dou─â op╚Ťiuni de eficien╚Ť─â energetic─â. Prima variant─â presupune eliminarea becurilor incandescente, cu halogen ╚Öi CFL de pe pia╚Ť─â ╚Öi tranzi╚Ťia direct─â la LED-uri. A doua variant─â presupune eliminarea becurilor incandescente ╚Öi halogen de pe pia╚Ť─â ╚Öi favorizeaz─â LED-urile, ├«ns─â permite ├«n continuare utilizarea CFL-urilor.

╚Ü─ârile sunt ├«ncurajate s─â aleag─â prima op╚Ťiune, deoarece economise╚Öte mai mult─â energie ╚Öi folosirea mercurului este evitat─â.

Ini╚Ťiativa ONU ar putea ajuta guvernele din ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare s─â ├«╚Öi reduc─â consumul de electricitate ╚Öi vrea s─â asigure eliminarea becurilor ineficiente energetic de pe pia╚Ť─â.

Dac─â m─âsura va fi adoptat─â de toate ╚Ť─ârile care nu au ├«n prezent reglement─âri legate de iluminat, ar putea fi economisi╚Ťi aproximativ 18 miliarde de dolari, iar emisiile de dioxid de carbon ar putea fi reduse cu mai mult de 160 de milioane de tone metrice ├«n fiecare an.

├Än ultimul deceniu, v├ónz─ârile globale anuale pentru becuri incandescente a sc─âzut de la 12 miliarde de unit─â╚Ťi la doar 2 miliarde de unit─â╚Ťi, datorit─â elimin─ârilor treptate ╚Öi a interdic╚Ťiilor care au fost aplicate ├«n mai multe locuri ale lumii.

Noah Horowitz, director al Centrului pentru Standarde de Eficien╚Ť─â Energetic─â ├«n cadrul NRDC, a declarat pentru Greentech Media c─â ├«n majoritatea ╚Ť─ârilor ├«n curs de dezvoltare, standardele pentru un minim de eficien╚Ť─â energetic─â nu exist─â.

ÔÇ×Becurile incandescente ineficiente sunt ├«nc─â disponibile la scar─â larg─â ├«n aceste ╚Ť─âri ╚Öi vor fi ├«n continuare achizi╚Ťionate de c─âtre consumatori datorit─â costului lor de achizi╚Ťie foarte redus. O eliminare treptat─â a becurilor ineficiente impus─â de guvern este necesar─â pentru a asigura c─â consumatorii achizi╚Ťioneaz─â LED-uri ╚Öi nu alternativele ineficiente. Produc─âtorii vor continua s─â fabrice ╚Öi s─â livreze becuri incandescente ╚Öi cu halogen c─âtre ╚Ť─ârile ├«n curs de dezvoltare at├óta timp c├ót vor putea fi v├óndute ├«n mod legal.ÔÇŁ

Conform lui Horowitz, regulamentul este gata s─â fie inclus ├«n legisla╚Ťie ╚Öi implementat de c─âtre orice ╚Ťar─â gata s─â fac─â urm─âtorul pas. Acesta atrage aten╚Ťia c─â multe ╚Ť─âri ├«n curs de dezvoltare au popula╚Ťii care cresc rapid, iar dac─â guvernele nu vor lua m─âsuri imediate pentru a elimina solu╚Ťiile de iluminat ineficiente de pe pia╚Ť─â, cererea de energie ╚Öi nevoia de noi centrale va continua s─â creasc─â, contribuind ╚Öi la emisiile de dioxid de carbon ╚Öi la risipa de energie.

├Än prezent, ghidul dezvoltat ├«n cadrul proiectului ONU United for Efficiency (U4E) se aplic─â doar pentru becuri tradi╚Ťionale, ├«ns─â ├«n viitor regulile se vor aplica ╚Öi pentru iluminatul stradal, industrial, iluminatul birourilor ╚Öi alte categorii.

Mai mult de 20 de ╚Ť─âri, inclusiv Chile, Bolivia, Africa de Sud, Nigeria, Indonezia ╚Öi Costa Rica, lucreaz─â la proiecte de lege bazate pe ghidul U4E.

Green Report Shop Casa ECO

United for Efficiency are ├«n plan dezvoltarea de regulamente pentru alte produse, prioritate fiind frigiderele ╚Öi aparatele de aer condi╚Ťionat. Agen╚Ťia Interna╚Ťional─â pentru Energie estimeaz─â c─â num─ârul aparatelor de aer condi╚Ťionat se va tripla p├ón─â ├«n 2050.

În Europa, o eliminare treptată a becurilor cu halogen va fi demarată în luna septembrie a acestui an.

SUA va implementa un standard minim al eficien╚Ťei energetice a becurilor de 45 lumeni per watt ├«ncep├ónd cu 1 ianuarie 2020. Becurile vor trebui s─â fie cel pu╚Ťin la fel de eficiente ca cele LED sau CFL fabricate ├«n prezent.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii