ONU: emisiile de gaze cu efect de ser─â au atins noi niveluri record

in Poluare 26 November 2018 81 Views

Emisiile de gaze cu efect de ser─â din atmosfer─â au atins noi niveluri record, conform exper╚Ťilor ONU. Dioxidul de carbon, metanul ╚Öi oxidul de azot au atins niveluri semnificativ mai mari dec├ót cele din perioada pre-industrial─â ╚Öi nu dau semne de ├«ncetinire.

Conform raportului realizat de Organiza╚Ťia Meteorologic─â Mondial─â (OMM), nivelurile de CO2 au ajuns la o medie global─â de 405.5 ppm ├«n 2017, cu aproape 50% mai mult dec├ót ├«nainte de revolu╚Ťia industrial─â.

ÔÇ×Ultima oar─â c├ónd P─âm├óntul a ├«nregistrat o concentra╚Ťie comparabil─â de CO2 a fost acum 3-5 milioane de ani, c├ónd temperatura era cu 2-3 grade Celsius mai cald─â ╚Öi nivelul m─ârii era cu 10-20 de metri mai ridicat ca acum. ╚śtiin╚Ťa este clar─â. F─âr─â reduceri rapide ale CO2 ╚Öi a altor gaze cu efect de ser─â, schimb─ârile climatice vor avea un impact din ce in ce mai distructiv ╚Öi ireversibil asupra P─âm├óntului. Fereastra de oportunitate pentru ac╚Ťiune este aproape ├«nchis─â.ÔÇŁ, a declarat pentru The Guardian secretarul general OMM, Pettri Taalas.

Nivelurile de metan, un gaz cu efect de ser─â potent care este responsabil pentru aproximativ 17% din ├«nc─âlzirea global─â, sunt de 2.5 ori mai mari dec├ót nivelurile pre-industriale, din cauza emisiilor de la cre╚Öterea vitelor, planta╚Ťii de orez ╚Öi a scurgerilor de la pu╚Ťuri petroliere.

Agenţia Internaţională pentru Energie: emisiile globale de carbon vor atinge un nivel record în 2018

Nivelurile de oxid de azot, care contribuie ╚Öi la deteriorarea stratului de ozon al P─âm├óntului, sunt cu 20% mai mari dec├ót ├«n timpurile pre-industriale. Aproximativ 40% din N2O vine de la activit─â╚Ťi umane, cum ar fi utilizarea fertilizatorilor, industrie ╚Öi degradarea solurilor.

De asemenea, OMM au men╚Ťionat descoperirea produc╚Ťiei ilegale de CFC-11, o substan╚Ť─â care distruge stratul de ozon ╚Öi contribuie la ├«nc─âlzirea global─â. Investiga╚Ťiile realizate ├«n acest an au indicat c─â cel pu╚Ťin o parte din produc╚Ťie are loc pe teritoriul Chinei.

Green Report Shop Transport ECO

ÔÇ×Fiecare frac╚Ťiune de grad de ├«nc─âlzire global─â conteaz─â, la fel cum conteaz─â ╚Öi fiecare parte per milion de gaze cu efect de ser─â. CO2 r─âm├óne ├«n atmosfer─â timp de sute de ani ╚Öi ├«n oceane chiar mai mult timp. Nu exist─â momentan o baghet─â magic─â pentru a ├«nl─âtura tot excesul de CO2 din atmosfer─â.ÔÇŁ, a declarat Elena Manaenkova, secretar general adjunct al OMM.

Patricia Espinosa, ╚Öefa Conven╚Ťiei Cadru ONU privind schimb─ârile climatice, a declarat c─â emisiile de gaze cu efect de ser─â ├«nc─â n-au ajuns ├«n punctul maxim, iar statele au dificult─â╚Ťi ├«n a lua m─âsuri suficient de ambi╚Ťioase pentru a combate schimb─ârile climatice.

ÔÇ×Pe de alt─â parte, ac╚Ťiunea climatic─â se ├«nt├ómpl─â, ╚Öi exist─â o dorin╚Ť─â s─â facem mai multe. Subliniez acest lucru deoarece disperarea ╚Öi lipsa speran╚Ťei sunt pericole la fel de mari ca complezen╚Ťa, ╚Öi nu ni le putem permite.ÔÇŁ

Comentarii

comentarii