ONU: Nivelul foametei globale a crescut din cauza schimb─ârilor climatice

in Eat Smart 13 September 2018 144 Views

Foametea global─â a atins niveluri care au fost ├«nregistrate ultima oar─â acum un deceniu, cauza principal─â fiind fenomenele meteo extreme determinate de schimb─ârile climatice. 821 milioane de oameni au fost afecta╚Ťi de foamete anul trecut, iar situa╚Ťia se agraveaz─â ├«n multe dintre regiuni.

Progresul legat de siguran╚Ťa alimentar─â care a fost f─âcut ├«n ultimul deceniu a fost inversat, unul din nou─â oameni fiind subnutri╚Ťi ├«n 2017. Multe regiuni din Africa ╚Öi America de Sud au probleme tot mai mari cu lipsa hranei, ├«n timp ce ├«n Asia, mai mult de jum─âtate de miliard de oameni sunt afecta╚Ťi de foamete.

ONU a identificat fenomenele meteo extreme cum ar fi secete ╚Öi inunda╚Ťii ca factori cheie pentru cre╚Öterea foametei, pe l├óng─â conflicte ╚Öi ├«ncetinire economic─â.

Raportul ONU acoper─â anul 2017, f─âr─â s─â ia ├«n considerare vremea extrem─â din 2018 care a adus valuri de c─âldur─â ├«n majoritatea emisferei nordice, precum ╚Öi secete ╚Öi inunda╚Ťii ├«n alte locuri ale lumii. Robin Willoughby, director de politici climatice la Oxfam Marea Britanie, a declarat pentru The Guardian c─â ultimele c├óteva luni au agravat probabil situa╚Ťia ╚Öi a cerut guvernelor s─â ofere sus╚Ťinere financiar─â ╚Ť─ârilor s─ârace pentru a le ajuta s─â se adapteze la efectele ├«nc─âlzirii globale.

ÔÇ×Vremea extrem─â pe care am v─âzut-o ├«n acest an a exacerbat probabil criza. O lume mai cald─â se dovede╚Öte a fi o lume mai fl─âm├ónd─â.ÔÇŁ

Conform raportului, cei mai mul╚Ťi oameni fl─âm├ónzi locuiesc ├«n regiunile lumii care sunt expuse la fenomene meteo extreme. ├Än ultimii cinci ani, au avut loc mai multe perioade de temperaturi ridicate, precum ╚Öi modific─âri ├«n cantitatea ╚Öi regimul de precipita╚Ťii, sezoanele umede ├«ncep├ónd mai devreme sau mai t├órziu ca de obicei. Culturile de baz─â cum ar fi gr├óul, orezul ╚Öi porumbul sunt la risc crescut din cauza extremelor climatice.

ÔÇ×Este ╚Öocant c─â, dup─â un declin prelung, acesta este al treilea an consecutiv ├«n care foametea cre╚Öte. Adev─ârul inevitabil este c─â schimb─ârile climatice las─â oamenii din jurul lumii f─âr─â suficient─â hran─â.ÔÇŁ, a ad─âugat Willoughby.

Raportul propune ╚Öi c├óteva metode de adaptare la schimb─ârile climatice, cum ar fi plantarea unor culturi care au nevoie de mai pu╚Ťin─â ap─â, folosirea metodelor naturale pentru a folosi eficient apa de ploaie, precum ╚Öi diversificarea culturilor.

Raportul numit Starea Siguran╚Ťei Alimentare ╚Öi a Nutri╚Ťiei ├«n Lume 2018 este realizat de Organiza╚Ťia pentru Alimenta╚Ťie ╚Öi Agricultur─â (FAO), Fondul Interna╚Ťional pentru Dezvoltare Agricol─â, UNICEF, Programul Alimentar Mondial ╚Öi Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii (WHO).

Green Report Shop Transport ECO

Directorii agen╚Ťiilor avertizeaz─â c─â situa╚Ťia se va agrava ├«n viitor, dac─â nu vor fi luate m─âsuri pentru a ajuta oamenii s─â se adapteze la schimb─ârile climatice.

ÔÇ×Dac─â vrem s─â avem o lume f─âr─â foamete ╚Öi malnutri╚Ťie ├«n toate formele sale p├ón─â ├«n 2030, este imperativ s─â acceler─âm ╚Öi s─â implement─âm la o scar─â mai mare m─âsurile pentru a ├«nt─âri rezisten╚Ťa ╚Öi capacitatea de adaptare a sistemelor de alimenta╚Ťie ╚Öi a vie╚Ťilor oamenilor ca r─âspuns la variabilitatea ╚Öi extremele climatice.ÔÇŁ

Analiza arat─â ╚Öi c─â unul din opt adul╚Ťi, adic─â 672 milioane de oameni, sunt acum obezi. Acest fenomen este privit ca o form─â de malnutri╚Ťie asociat─â cu s─âr─âcia, deoarece de multe ori oamenii s─âraci nu au acces la hran─â de calitate.

151 milioane de copii sub cinci ani sunt subdezvolta╚Ťi din cauza malnutri╚Ťiei, ├«n special ├«n Asia. Una din trei femei aflate la v├órsta reproductiv─â au anemie, care poate afecta ╚Öi dezvoltarea copiilor, iar numai 40% dintre bebelu╚Öi sunt al─âpta╚Ťi p├ón─â la 6 luni.

Cindy Holleman, editor al raportului ╚Öi economist la FAO, a explicat c─â rezultatele raportului sunt un semn timpuriu de avertizare c─â m─âsurile de adaptare la schimb─ârile climatice trebuie accelerate ╚Öi extinse, ├«n special ├«n ╚Ť─âri din Africa ╚Öi America Latin─â.

ÔÇ×Acesta este ├«nceputul unei situa╚Ťii foarte serioase. Avem o ╚Ťint─â de a elimina foametea p├ón─â ├«n 2030, ╚Öi nu vom face asta dec├ót dac─â vom gestiona noile provoc─âri, iar noile provoc─âri sunt extremele climatice ╚Öi variabilitatea.ÔÇŁ

Comentarii

comentarii