ONU se angajeaz─â s─â opreasc─â poluarea cu plastic a oceanelor

in Legislatie, Poluare 5 December 201741 Views

Statele Organiza╚Ťiei Na╚Ťiunilor Unite au decis ast─âzi c─â trebuie s─â ├«ntreprind─â urgent m─âsuri prin care s─â opreasc─â poluarea oceanelor cu de╚Öeuri plastice. Rezolu╚Ťia urmeaz─â s─â fie semnat─â m├óine, ├«n cadrul celei de-a treia Adun─âri Generale ONU pentru Mediu, care are loc zilele acestea ├«n Nairobi, Kenya.

plastic poluare onu

Mini╚Ötrii Mediului prezen╚Ťi la summit au considerat c─â angajamentul de a reduce poluarea cu plastic a oceanelor va determina adoptarea unor politici la nivel na╚Ťional ╚Öi va transmite un semnal mediului de afaceri. ONG-urile de mediu avertizeaz─â ├«ns─â c─â firmele din industria plasticului se opun restric╚Ťiilor de c├óteva decenii deja.

Angajamentul agreat nu va avea caracter obligatoriu ╚Öi nici nu va con╚Ťine ╚Ťinte sau termene clare de reducere a polu─ârii. Propunerea ini╚Ťial─â era mult drastic─â, ├«ns─â nu a fost adoptat─â din cauza opozi╚Ťiei Statelor Unite de a semna un angajament interna╚Ťional.

Plasticul din oceane, semnul unei crize planetare

Lisa Svensson, responsabilul cu managementul oceanelor din cadrul ONU, a avertizat într-un interviu pentru BBC că poluarea oceanelor cu plastic ar trebui să ne alarmeze.

Este o criză planetară. După doar câteva decenii de la descoperirea acestui material atât de convenabil, plasticul, distrugem practic cu el ecosistemele oceanelor.

Trebuie men╚Ťionat faptul c─â unele ╚Ť─âri nu au a╚Öteptat restric╚Ťiile impuse la nivel global, ci au ac╚Ťionat deja din proprie ini╚Ťiativ─â. De exemplu, anul acesta, Kenya a interzis pungile din plastic ╚Öi a impus pedepse cu ├«nchisoarea pentru cei care ├«ncalc─â legea. Lista ╚Ť─ârilor care au procedat ├«ntr-un mod similar, dar mai pu╚Ťin drastic, este lung─â. Pe aceasta, se reg─âsesc state precum Tunisia, Camerun, Guineea, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Mauritania, ┬á╚Öi Malawi, dar ╚Öi na╚Ťiuni europene ÔÇô Fran╚Ťa, Italia, Islanda.

Problema plasticului din oceane nu se limiteaz─â doar la pungile din plastic. Green Report a realizat anul acesta o analiz─â a surselor de poluare cu plastic.

Produc╚Ťia de plastic s-a triplat

322 de milioane de tone. Potrivit┬áStatistia.com, aceasta este cantitatea de plastic produs─â la nivel global ├«ntr-un singur an (├«n 2015). ├Än graficul de mai jos, se poate observa cum produc╚Ťia de plastic a explodat la finalul secolului trecut, ajung├ónd de la 60 de milioane ├«n 1980 la 200 de milioane imediat dup─â anul 2000. Potrivit unui┬ástudiu┬ádin revista Anthropocene, dup─â cel de-al doilea r─âzboi mondial oamenii au produs suficient plastic ├«nc├ót s─â poat─â acoperi ├«ntreaga suprafa╚Ť─â a P─âm├óntului.

plastic poluare onu

Speciali╚Ötii funda╚Ťiei Ellen MacArthur avertizeaz─â ├«ntr-un┬áraport┬ác─â tendin╚Ťa va continua. Astfel, peste 20 de ani, ar urma s─â avem de dou─â ori mai mult plastic, iar p├ón─â ├«n 2050 ÔÇô de 4 ori mai mult. Potrivit┬ásite-ului Coali╚Ťiei Plastic Pollution, 33% din plasticul fabricat este folosit o singur─â dat─â, apoi aruncat.

Comentarii

comentarii