ONU schiteaza portretul lumii post-Kyoto

in Uncategorized 13 October 2007 59 Views

Oficiali a 150 de state si 71 de sefi de stat s-au reunit la ONU, la sfarsitul lunii septembrie, pentru a discuta posibilitatile de combatere a incalzirii globale atat prin promovarea tehnologiilor curate, cat si prin masuri de mobilizare a resurselor.

Evenimentul, organizat la initiativa secretarului general ONU Ban Kimoon, s-a dorit a fi un moment premergator intalnirii pe tema incalzirii climatice de la Bali (Indonezia), intalnire programata pentru luna decembrie a acestui an. Reuniunea din decembrie are ca scop discutarea posibilitatilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera dupa expirarea, in 2012, a Protocolului de la Kyoto.

Ban Ki-moon a declarat: "Acest eveniment nu a fost conceput ca un spatiu de negociere. Scopul lui este sa exprime vointa politica a conducatorilor mondiali, la cel mai inalt nivel, astfel incat sa combatem incalzirea globala prin actiuni conjugate". Secretarul general a adaugat: "Am parcurs o cale lunga pentru construirea intelegerii si pentru obtinerea unui nou consens anul acesta. Actiunea este posibila acum si are sens si din punct de vedere economic. Costul inactiunii va depasi cu mult necesarul economic al unor masuri imediate de actiune".

Intalnirea a avut loc putin inainte de adunarea liderilor democratici de la Casa Alba si Senatul american, care a avut ca scop elaborarea unei scrisori deschise adresate presedintelui SUA, George W. Bush, prin care cer reducerea cu 60%-80% a emisiilor de CO2 pana in 2050.

Comentarii

comentarii