Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ONU și Franța, către Trump: lupta împotriva schimbărilor climatice este de neoprit

Reprezentanții la nivel înalt ai Organizației Națiunilor Unite și ai Franței au declarat ieri că nu se pune problema anulării planului pentru combaterea schimbărilor climatice și a tranziției spre o economie fără combustibili fosili. Declarațiile au fost făcute în cadrul celei de-a 22-a conferințe ONU pe tema schimbărilor climatice, care are loc în această perioadă la Marrakech, Maroc.

acordul climatic schimbări climatice

Președintele francez, Francois Hollande, a atras atenția că lipsa de acțiune în domeniul protejării mediului ar fi „dezastruoasă pentru generațiile viitoare și ar fi o amenințare pentru păstrarea păcii la nivel mondial”. Acesta, împreună cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, l-a somat pe Președintele-ales al Statelor Unite să renunțe la promisiunea de a se retrage din acordul climatic agreat la Paris în 2015, anulându-l.

Acordul climatic de la Paris a intrat în vigoare în data de 4 noiembrie 2016, după ce Uniunea Europeană l-a ratificat. Prin intermediul lui, cele aproape 200 de state semnatare și-au propus să prevină o creștere a temperaturilor mai mare de 2 grade Celsius, comparativ cu nivelurile preindustriale (1970).

Cum ar putea afecta Trump implementarea acordului climatic

Donald Trump s-a declarat sceptic în privința schimbărilor climatice, o realitate atestată de 97% din mediul științific. A spus în repetate rânduri că încălzirea globală este o farsă. În 2012, posta pe o rețea de socializare următorul mesaj:

Conceptul încălzirii globale a for creat de și pentru chinezi, pentru a face industria Statelor Unite ne-competitivă.

În campania electorală, și-a exprimat clar poziția față de lupta împotriva schimbărilor climatice. A spus că va abroga reglementările Agențiilor de Protecție a Mediului și că va renunța la planul Obama pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul energetic (Clean Power Plan). Potrivit lui, reglementările împiedică dezvoltarea afacerilor și distrug industria minieră și cea a combustibililor fosili. În plus, Președintele-ales al Statelor Unite a amenințat că își va retrage țara din acordul climatic de la Paris, lucru care, teoretic, nu este posibil timp de 4 ani.

Conform estimărilor unui institut de cercetare, politicile anunțate de Donald Trump ar atrage generarea unei cantități cu 3.4 miliarde de tone de dioxid de carbon mai mari decât propunerile lui Hillary Clinton.

Planul lui Trump, combătut de activiștii de mediu

În ciuda amenințărilor, liderul ONU este optimist. Ban Ki-moon a declarat că a discutat telefonic cu Trump și au stabilit deja o întâlnire. Secretarul General al ONU are încredere că Trump, ca om de afaceri de succes, va înțelege faptul că piața este cea care forțează tranziția spre energii regenerabile, căci devin din ce în ce mai ieftine.

ONG-urile de mediu au anunțat deja proteste ample dacă Trump va încerca să își pună în aplicare promisiunile. Lor li s-au alăturat deja oameni de afaceri, precum milionarul activist de mediu Tom Steyer. Acesta a cheltuit deja peste 140 de milioane de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice și spune că banii nu vor fi o problemă dacă va fi nevoie să lupte împotriva politicilor de mediu ale lui Trump.

spot_img

Ultimele știri