Operatorii de telefonie mobila pot economisi milioane de euro prin eficientizarea consumului

in Stiri 5 December 2007 57 Views

Un operator de telefonie mobila din Europa poate economisi milioane de euro pe an prin implementarea masurilor de eficientizare a consumului de energie, a aratat reteaua Nokia Siemens (NSN), informeaza ENN.

Un operator care are intre 10 si 15 milioane de clienti foloseste in medie 170 GWh electricitate pe an pentru alimentarea statiei de baza, costurile ridicandu-se la 20,5 milioane de euro pe an, a aratat Anne Larilahti, directorul Departamentului pentru Afaceri Sustenabile si Mediu al NSN.

Nota de plata a unui operator poate fi redusa considerabil prin permiterea temperaturii interne a statiilor de baza sa ajunga la 40 de grade Celsius, fata de 25 de grade, standardul actual, “prin oprirea aerului conditionat si implementarea unor soft-uri speciale pentru economisirea energiei, adica prin oprirea partiala a echipamentelor pe timp de noapte”, a explicat Larilahti.

Numai aceasta masura poate aduce economii de aproximativ 50 GWh pe an, sau 6 milioane de euro – consumul necesar pentru 5000 de locuinte si echivalentul a 26.000 tone de CO2 emise, a mai explicat directorul. Un plan mai ambitios ar putea duce la economisirea a aproximativ 110 GWh pe an, dar acest lucru ar presupune cheltuieli pentru echipamente noi si mai eficiente.

“Este un caz normal de investitii pe care un operator trebuie sa le faca. Tehnologiile devin din ce in ce mai eficiente asa incat daca ai echipamente mai vechi de cinci ani, cheltuielile de operare sunt mai mari din cauza asta”, a mai spus Larilahti.

Reteaua Nokia Siemens, compania comuna a Nokia si Siemens, vinde echipamente operatorilor de retelistica pentru telefonie mobila.

Comentarii

comentarii