Opinie Deloitte: Ce firme vor fi afectate de interzicerea articolelor din plastic?

in Opinii 9 December 2019 110 Views

Nu mai pu╚Ťin de cinci grame de plastic ajung s─âpt─âm├ónal ├«n organismul fiec─ârui locuitor al planetei prin aer, ap─â sau hran─â. Acesta este principalul motiv pentru care Consiliul Uniunii Europene a decis s─â interzic─â o parte din produsele de plastic utilizate zilnic, ├«ncep├ónd din iulie 2021. Actorii economici precum restaurantele, lan╚Ťurile de magazine, cafenelele, barurile sunt for╚Ťa╚Ťi s─â identifice alternative biodegradabile pentru produsele care vor fi restric╚Ťionate.

Material de opinie semnat de Adrian Teampău, Director Taxe Indirecte, Deloitte România

Este deja bine cunoscut─â problema polu─ârii apelor marine cu produse din plastic aruncate ├«n cel mai neglijent mod de c─âtre popula╚Ťie. Cantitatea de plastic ÔÇ×depozitat─âÔÇŁ ├«n oceane este estimat─â ast─âzi la circa 150 de milioane de tone. La o analiz─â superficial─â, poate p─ârea c─â efectele nu sunt neap─ârat vizibile asupra oamenilor, ├«ns─â fiecare dintre noi ajunge la un moment dat s─â ingereze plastic. Cum se poate ├«nt├ómpla asta? Simplu: fauna marin─â ingereaz─â buc─â╚Ťele de plastic, pe care le confund─â cu hrana, iar aceasta este consumat─â de popula╚Ťie. De asemenea, mici particule de plastic se reg─âsesc ├«n aer, ap─â ╚Öi ├«n alte alimente.

Acestea sunt c├óteva dintre motivele pentru care, la nivel mondial, a fost ini┼úiat─â o mi┼čcare pentru a stopa fenomenul. Aparent, ├«n fruntea plutonului se afl─â Uniunea European─â.

Ce face UE în acest domeniu?

În ultimii ani, Consiliul Uniunii Europene a conturat o serie de măsuri cu impact important asupra consumului și comercializării de produse din plastic.

Pe de o parte, Uniunea European─â a decis interzicerea, ├«ncep├ónd cu 3 iulie 2021, a comercializ─ârii de produse specifice din plastic, respectiv tac├ómurile de unic─â folosin╚Ť─â, be╚Ťi╚Öoarele de urechi, paiele/be╚Ťele pentru agitat b─âuturi, produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare ╚Öi recipientele pentru fast-food/b─âuturi din polistiren expandat.

Pe de altă parte, este clar că modul de trai al locuitorilor Uniunii Europene ar fi afectat major dacă s-ar interzice brusc toate produsele din plastic. Ținând cont de acest aspect, dar și de necesitatea diminuării poluării, Consiliul UE a optat, în prima fază, pentru o măsură aparent mai blândă, respectiv aceea de reducere a consumului anumitor produse din plastic.

Printre companiile vizate sunt cele care comercializează produse de tipul fast-food, cele din industria tutunului, din industria producătoare de băuturi carbogazoase sau care îmbuteliază apă de băut.

O alt─â m─âsur─â, complementar─â, const─â ├«n stabilirea unor obliga╚Ťii de colectare. Astfel, produc─âtorii vor fi nevoi╚Ťi s─â asigure, p├ón─â ├«n 2025, colectarea anual─â a minimum 77% din greutatea sticlelor de tip PET ╚Öi reciclarea anual─â a minimum 25% din produsele de acest tip. ├Än aceea╚Öi ordine de idei, p├ón─â ├«n 2029, Rom├ónia trebuie s─â asigure o colectare anual─â de minimum 90% a sticlelor de tip PET ╚Öi, p├ón─â ├«n 2030, o reciclare de minimum 30%. Obiectivele sunt, a╚Öadar, ambi┼úioase.

O alt─â prevedere vizeaz─â extinderea responsabilit─â┼úilor de colectare ┼či reciclare, oblig├ónd, de exemplu, un produc─âtor de produse din plastic de unic─â folosin╚Ť─â stabilit ├«n Germania care dore╚Öte s─â comercializeze respectivele produse ├«n Rom├ónia, s─â desemneze un reprezentant local care s─â preia aceast─â responsabilitate. ├Än acest caz, cel mai indicat este s─â se ├«ncheie un contract de transfer de responsabilitate ├«ntre nerezidentul german ╚Öi o organiza╚Ťie care implementeaz─â obliga╚Ťiile privind r─âspunderea extins─â a produc─âtorului (OIREP).

Ce fac autorit─â╚Ťile rom├óne ╚Öi agen╚Ťii economici?

Dacă Uniunea Europeană a trasat liniile directoare în vederea reducerii gradului de poluare determinată de consumul produselor din plastic, rămâne la latitudinea statelor membre să pună efectiv în practică propunerile Consiliului European.

Sunt deja vizibile efectele anumitor m─âsuri implementate de autorit─â╚Ťile rom├óne. Spre exemplu, de aproximativ un an, pungile din plastic sub╚Ťire ╚Öi foarte sub╚Ťire cu m├óner sunt interzise la comercializare. Se ├«ncurajeaz─â, ├«n schimb, reutilizarea pungilor din plastic ╚Öi ├«nlocuirea cu pungi din materiale biodegradabile sau compostabile.

├Än aceea╚Öi ordine de idei, este ├«mbucur─âtoare tendin╚Ťa lan╚Ťurilor de magazine ╚Öi a restaurantelor de tip fast-food de a ├«nlocui paiele pentru b─âuturi ori caserolele din plastic cu unele din carton sau alte materiale biodegradabile.

A╚Öadar, este clar─â inten╚Ťia de modificare a practicilor curente privind produsele ┼či ambalajele de unic─â folosin┼ú─â din plastic, tendin╚Ť─â ce va lua amploare ├«ntr-un ritm alert at├ót ├«n Rom├ónia, c├ót ┼či la nivel mondial.

Important este ca efectele m─âsurilor propuse ┼či implementate s─â se simt─â c├ót mai cur├ónd. ├Äns─â problema grav─â, cu iz local, care probabil va persista o vreme, o reprezint─â lipsa minimei educa╚Ťii civice. Nu este cazul s─â ╚Ťintim din start s─â ajungem la nivelul ╚Ť─ârilor dezvoltate unde exist─â ora╚Öe cu zero de╚Öeuri, pentru c─â popula╚Ťia colecteaz─â selectiv ╚Öi de╚Öeurile sunt reciclate integral, ├«ns─â putem ├«ncepe cu un minim efort: acela de a arunca de╚Öeurile ├«n co╚Öul de gunoi.

Comentarii

comentarii