Oprirea Unitatii 2 de la Cernavoda nu reprezinta un pericol ecologic

Oprirea Unitatii 2 de la Centrala Nuclearelectrica Cernavoda nu reprezinta un pericol ecologic si nu are impact asupra starii de sanatate a cetatenilor, a declarat Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), care a autorizat functionarea celor doua unitati ale centralei.

"In prezent se realizeaza o ancheta care sa stabileasca exact cauzele care au generat semnalul fals de declansare, in timpul efectuarii unui test periodic de verificare a functionarii Sistemului de oprire rapida nr.1 (SDS1) a reactorului. Vom vedea daca este vorba de o defectiune de echipament. Din punctul meu de vedere cel mai important lucru este ca sistemele de siguranta functioneaza la fiecare impuls, chiar si fals. Este adevarat ca aceste opriri genereaza pierderi economice prin sistarea unei importante cantitati de energie in sistemul national. De aceea am declansat investigatia. Este numai o problema tehnica, care va fi rezolvata de specialistii nostri, iar populatia nu are motive de ingrijorare", a precizat Zsombori.

Unitatea 2 de la CNE Cernavoda a fost oprita miercuri, la ora 00:28, in conformitate cu procedurile de exploatare ale centralei, ca urmare a unui semnal fals de declansare, in timpul efectuarii unui test periodic de verificare a functionarii"Sistemului de oprire rapida nr. 1(SDS1)" a reactorului.

La acest moment reactorul unitatii este in stare oprita si calda, cu toate sistemele de securitate disponibile.
"Avand in vedere ca declansarea Sistemului de Oprire Rapida a condus la otravirea reactorului cu xenon, se estimeaza ca dupa aproximativ 48 de ore de la declansare se vor relua manevrele de repornire a unitatii. Reconectarea la SEN este prevazuta pentru 15 noiembrie, dupa ora 19,00", precizeaza conducerea Societatii Nationale "Nuclearelectrica" SA.

spot_img

Ultimele știri