Opt orașe din Africa vor să dezvolte economii cu zero emisii de carbon până în 2050

in Poluare 24 May 2018 87 Views

Opt orașe din Africa și-au luat angajamentul de a dezvolta economii cu zero emisii de carbon în următorii 30 de ani, pentru a putea atinge obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris.

Orașele vor face eforturi să reducă emisiile generate de transport, producția de energie și gestionarea deșeurilor. Până în 2050, emisiile de carbon ar trebui să fie eliminate sau reduse drastic, în timp ce emisiile rămase vor fi compensate de alte măsuri ecologice. Însă experții atrag atenția că această tranziție va fi foarte costisitoare.

„Fiecare sector – cum ar fi agricultura, energia, transportul – are propriile sale strategii pentru a încuraja utilizarea energiei curate în locul combustibililor fosili. Dar aceste soluții sunt costisitoare.”, a declarat pentru Reuters Ikenna Ofoegbu de la Heinrich Boll Foundation, Germania.

Unele orașe au început deja să ia măsuri pentru reducerea emisiilor, conform C40 Cities, o rețea de orașe din întreaga lume care luptă împotriva schimbărilor climatice. La o ședință recentă de planificări climatice, Mohammed Adjei Sowah, primarul capitalei Ghanei, Accra, a declarat că „nu putem ignora implicațiile lucrurilor care ni se vor întâmpla dacă nu acționăm acum.”

Green Report Shop Transport ECO

Pe lângă Accra, orașele care își vor reduce emisiile până în 2050 sunt Dar es Salaam (Tanzania), Addis Ababa (Etiopia), Lagos (Nigeria), Dakar (Senegal) și patru orașe din Africa de Sud: Durban, Tshwane, Johannesburg și Cape Town. Nairobi, capitala Kenyei și orașul Abidjan din Côte d’Ivoire vor semna acordul în viitorul apropiat.

O provocare de care orașele Africii vor trebui să țină cont este creșterea substanțială a populației în următoarele decenii.

Conform World Bank, 70% din populația lumii va trăi în orașe până în 2050. În anul 2050, creșterea demografică a Africii ar putea alcătui jumătate din creșterea populației la nivel global. Dintre primele 10 orașe mari din lume cu cele mai reduse emisii, doar unul, Johannesburg, este în Africa.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Brașov și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Scrie, face fotografii pe film și visează la o lume în care omul își reîntoarce sufletul către natură.

Comentarii

comentarii