Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Orasele din nordul SUA s-au transformat in “insule de caldura”

Marimea si ritmul de dezvoltare al marilor orase din nord-estul SUA au contribuit la transformarea lor in adevarate “insule de caldura”, potrivit cercetatorilor NASA, citati de “Science Daily”.

Vara, temperatura de la nivelul solului in orasele din regiunea de nord-est este cu 7-9 grade Celsius mai mare decat a zonelor rurale dimprejur, arata noul studiu NASA. Fenomenul care duce la cresterea temperaturilor in orase precum Boston, Philadelphia si Washington se numeste “efectul insulei de caldura urbane”.

Comparand 42 de orase din regiunea de nord-est a SUA, cercetatorii au demonstrat ca modelul de dezvoltare al unui oras poate avea un impact semnificativ asupra caracterului lui de „insula de caldura”. Astfel, orasele dezvoltate, cu o densitate mare a populatiei si cu zone urbane compacte au sanse mai mari de a produce „insule de caldura” decat orasele mai putin dezvoltate.

Noul studiu, care leaga modelele de dezvoltare de insulele de caldura, face parte din incercarea oamenilor de stiinta de la Goddard Space Flight Center al NASA de a analiza acest fenomen la nivel global.

„Din cate stim, este prima data cand cineva a incercat sa compare sistematic insulele de caldura dintr-un numar mare de orase la scara continentala si globala”, a declarat Ping Zhang, coordonatorul studiului.

Analiza echipei de la Goddard arata ca cele mai mari orase au, in general, cele mai puternice insule de caldura. De asemenea, orasele situate in zone cu paduri, precum cele din nord-estul SUA, au insule de caldura mai puternice decat orasele din zone cu vegetatie redusa.

Metoda folosita pentru a compara orasele include harti si temperaturi de la nivelul solului obtinute cu ajutorul satelitilor NASA.

Dezvoltarea produce insule de caldura, inlocuind vegetatia cu asfalt, cladiri si infrastructura. Acest lucru limiteaza capacitatea de transpiratie a plantelor, un proces care le ajuta sa isi raceasca frunzele si care duce la scaderea temperaturii aerului, a explicat Robert Wolfe, unul dintre cercetatorii care au contribuit la studiu.

Infrastructura inchisa la culoare, cum ar fi acoperisurile negre, creste capacitatea oraselor de a absorbi si de a retine caldura. De asemenea, caldura generata de automobile, fabrici si locuinte are un aport important la formarea insulelor de caldura.
 

spot_img

Ultimele știri