Orașele inteligente, soluția UE pentru cele mai presante provocări

Orașele inteligente pot oferi soluția la cele mai presante provocări ale Uniunii Europene, printre care migrația și schimbările climatice, a declarat, luni, comisarul european Corina Crețu, în deschiderea unei conferințe dedicate orașelor inteligente.

Orașele inteligente, soluția UE pentru cele mai presante provocări

Orașele sunt motoarele viitorului nostru european comun. Din acest motiv, Comisia Juncker a pus atât de multă energie în a acorda orașelor mijloacele necesare pentru a putea juca acest rol esențial. Acest lucru presupune crearea unei adevărate agende urbane pentru Uniunea Europeană”, a spus Corina Crețu.

Aceasta a subliniat faptul că, în perioada 2014-2020, politica de coeziune va investi 100 miliarde de euro în zonele urbane din care aproximativ 15 miliarde euro gestionate direct de către orașe.

În plus, programul Horizon 2020 a pus la dispoziție 430 milioane euro pentru inițiativa orașe și comunități inteligente. Mă bucur că orașele românești s-au alăturat acestui demers european. Este cazul orașului Constanța, care participă la proiectul Portis, ce testează soluții de mobilitate urbană durabilă în orașele portuare”, a spus comisarul european.

Orașul inteligent trebuie să aibă un plan al managementului deșeurilor bine pus la punct

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, consideră că orașul inteligent trebuie să aibă un plan al managementului deșeurilor bine pus la punct, implementat și în care colectarea selectivă să fie exemplară, astfel încât și România să se înscrie în categoria țărilor de producere de deșeuri zero.

Sunt multe lucruri și mă gândesc la ce înseamnă oraș inteligent din unghiul unui medic care, cu ochiul vigilent, trebuie să se uite la fiecare pacient, să coroboreze situația de sănătate a pacientului respectiv și vizavi de modul în care nu se respectă niște norme de protecție a mediului, cum încercăm într-un oraș inteligent să ne educăm copiii pe toate palierele, cum încercăm să construim clădiri a căror putere energetică să fie întocmai cea a realului de care să avem nevoie și să consumăm cât mai puțin din resursele noastre prin implementarea unor programe verzi”, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul mediului.

Prezentă în cadul evenimentului, Stella Ronner Grubacic, ambasadorul Olandei, a reamintit audienței că Amsterdam e pe locul patru din top șase al celor mai inteligente orașe.

Avem 30.000 de persoane din Amsterdam care utilizează în momentul de față sisteme de alimentare cu energie electrică și sper ca acest sistem să fie introdus și în România în curând. De fapt, la Amsterdam numărul mașinilor electrice a crescut cu 53% anul trecut comparativ cu 2015, prin urmare este vorba de o dezvoltare foarte rapidă. Pentru mine, aceasta ilustrează importanța autorităților locale atunci când e vorba de construcția orașelor inteligente”, a spus Stella Ronner Grubacic.

În opinia primarului Constanței, Dragoș Făgădău, municipiile din România sunt cele care ar trebui să sprijine efortul de țară în tot ceea ce înseamnă politică smart.

Smart city este despre oameni, în prima etapă. Îmi doresc să construiesc un proiect de smart city în care să nu fiu captiv unei soluții hardware, unui anumit tip de produs, unei anumite soluții software, ci unei soluții care să primească scoring din partea locuitorilor, a turiștilor și investitorilor”, a spus Făgădău.

spot_img

Ultimele știri