Orban, mesaj pentru români: Să reducă la minimum cantitatea de alimente irosite

in Eat Smart, EcoLIFESTYLE 29 September 2020 54 Views

Cu ocazia marcării, pentru prima dată, a Zilei internaţionale de conştientizare asupra risipei alimentare, prim-ministrului Ludovic Orban a transmis un mesaj care îndeamnă la o conduită de consum moderată, astfel încât românii să reducă la minimum cantitatea de alimente irosite.

legea risipei alimentare Foto Food Navigator

„Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete”, a transmis premierul.

Potrivit acestuia, sesemnarea unei zile pentru conștienzarea acestei realități este importantă pentru că semnalează un aspect anormal al raportării la alimente din partea unui număr semnificativ de oameni, dar și pentru că provoacă la găsirea de soluții în vederea restabilirii echilibrului.

„Sigur că statele vor rămâne preocupate de siguranța cetățenilor din punctul de vedere al accesului la hrană – chiar sub forma abundenței, în cele bogate. Sigur că nu va scădea competiția comercială în sfera produselor alimentare. Sigur că nu se va diminua preocuparea de a hrăni o populație mondială în creștere. Dar se pot modifica niște comportamente individuale, în sensul de a nu se face achiziții care exced capacitatea de consum, și pot fi create alternative la aruncarea alimentelor care urmează să expire, cu implicarea instituțiilor, societăților comerciale și societății civile”, a mai transmis Orban.

Acesta a amintit despre conceptul băncilor de alimente (există o Federație Europeană a acestor bănci), care recuperează surplusul de alimente și îl donează către organizații caritabile care sprijină persoane defavorizate, atât local, cât și transfrontalier, ceea ce conduce inclusiv la întărirea solidarității între țări.

„De altfel, țara noastră este printre statele care au adoptat un cadru legislativ menit să diminueze risipa alimentară, respectiv să stimuleze operatorii economici în valorificarea alimentelor care se află în termenul de valabilitate în favoarea persoanelor defavorizate. Așadar, îi îndemn pe toți cei care la sfârșitul zilei constată că au cumpărat prea multă mâncare, înainte de a o arunca, să se gândească cum anume ar trebui să procedeze pentru a avea o conduită de consum moderată, astfel încât să reducă la minimum cantitatea de alimente irosită”, a mai transmis premierul.

Anul acesta, pe 29 septembrie, este marcată pentru prima oară Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare, potrivit deciziei luate anul trecut în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Citește și: 

29 septembrie marchează prima ediție a Zilei Internaționale a Conștientizării Risipei de hrană

Risipa alimentară a crescut din cauza cumpărăturilor din panică

„Hrană Pozitivă”, cartea românească de bucate vegane, locale, lente și fără risipă

VIDEO Sescu, Banca pentru Alimente: În martie am colectat dublu față de o lună normală

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii