Consumul mai des al organelor comestibile ar putea reduce emisiile de la creșterea animalelor cu până la 14%

Consumul mai des al organelor comestibile cum ar fi ficat, momițe și măruntaie ar putea ajuta la reducerea emisiilor provenite de la creșterea animalelor cu până la 14%, conform unei noi analize.

Rezultatele provin de la un studiu care a analizat modurile în care emisiile de la industria germană a cărnii ar putea fi reduse, însă este probabil ca acestea să fie relevante și pentru alte țări.

Conform analizei, reducerea consumului de carne este cel mai eficient mod de a limita emisiile provenite de la producția cărnii. Înjumătățirea consumului de carne ar putea reduce emisiile Germaniei cu 32%, în comparație cu nivelurile din 2016.

Alte reduceri ar putea fi făcute prin eliminarea risipei alimentare și prin îmbunătățirea eficienței producției de furaje.

Producția de carne este un factor determinant al schimbărilor climatice, contribuind cu aproximativ 14.5% la emisiile globale de gaze cu efect de seră. Numeroase studii au arătat că reducerea consumului de carne și tranziția către o dietă bazată pe plante ar putea reduce semnificativ emisiile de la sectorul creșterii animalelor și ar proteja sănătatea planetei și a oamenilor.

Lumea trebuie să reducă substanțial consumul de carne pentru a evita schimbările climatice catastrofale

Noul studiu analizează modurile în care emisiile pot fi reduse printr-o gamă largă de intervenții, cum ar fi schimbări de dietă, eliminarea risipei alimentare și introducerea unor tehnici mai eficiente de creștere a animalelor.

Gang Liu, cercetător la Universitatea din Danemarca de Sud și autor al studiului, a declarat pentru Carbon Brief că există un potențial imens de reducere a emisiilor provenite de la sectorul cărnii.

„Schimbarea structurii dietelor, fie prin reducerea consumului de carne sau înlocuirea cărnii cu organe comestibile, a arătat cel mai mare potențial de reducere a emisiilor.”

De asemenea, eliminarea risipei de carne ar avea un efect profund asupra emisiilor.

Studiu: Europa trebuie să își înjumătățească producția de carne și lactate până în 2050

Conform cercetătorilor, oamenii ar trebui să includă organe comestibile în dieta lor o dată sau de două ori pe săptămână pentru a reduce emisiile cu 14%. Dacă oamenii aleg să mănânce mai multe organe comestibile, ar fi nevoie de creșterea a mai puține animale, având ca rezultat și reducerea emisiilor. În prezent, o mare parte din organele comestibile sunt utilizate pentru hrană destinată animalelor de companie sau în diverse procese industriale.

Un mod alternativ de a reduce emisiile ar fi substituirea vitei cu pui sau porc, care produc mai puține emisii per porție. Conform acestui scenariu, producția de vită ar scădea cu 25% până în 2050, având ca urmare o reducere a emisiilor de 7%.

Dacă toate intervențiile sugerate în studiu ar fi aplicate, sectorul german al cărnii ar putea să își reducă emisiile medii cu 43%, procent care nu este însă suficient pentru a îndeplini țintele stabilite în cadrul Acordului de la Paris.

spot_img

Ultimele știri