Organiza╚Ťia Interna╚Ťional─â a Muncii: Tranzi┼úia la economia verde ar putea crea 24 milioane de locuri de munc─â p├ón─â ├«n 2030

in Business 21 May 2018 4 Views

Adoptarea de politici publice care să faciliteze tranziţia la economia verde ar putea duce la crearea a 24 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global până în 2030, compensând în mare parte pierderile de locuri de muncă legate de schimbare, deși agricultura ar fi foarte grav afectată, a apreciat Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport publicat recent.

Un nou raport al OIM a estimat c─â, excluz├ónd sectorul agricol, s-ar crea mult mai multe locuri de munc─â dec├ót s─â se piard─â dac─â ╚Ť─ârile reu╚Öesc s─â respecte obiectivele Acordului climatic din 2015 din Paris.┬áDar pre╚Öedintele american Donald Trump s-a retras din acord, iar politicile existente la nivel mondial ar putea s─â cre╚Öte temperaturile globale.

ÔÇŁTranzi┼úia la o economie verde este urgent─â ┼či va crea locuri de munc─âÔÇŁ, a declarat autorul principal al raportului, Catherine Saget, ├«ntr-o conferin┼ú─â de pres─â.

Raportul OIM a constatat c─â politicile care vizeaz─â limitarea ├«nc─âlzirii globale sub limita de doua grade Celsius ar putea crea aproximativ 24 de milioane de locuri de munc─â, suficient pentru a compensa pierderile de locuri de munc─â de peste ╚Öase milioane ├«n alte sectoare,┬á├«n special activit─â┼úile cu un consum intensiv de carbon ┼či resurse.

├Äns─â, consecin┼úele acestei tranzi┼úii nu sunt acelea┼či pentru toate sectoarele. ├Än sectorul agricol, o agricultur─â mai prietenoas─â cu mediul va conduce la sc─âderea cu 120 milioane a num─ârului de locuri de munc─â din acest sector la nivel mondial, ├«n special ├«n ┼ú─ârile ├«n curs de dezvoltare, a explicat Catherine Saget.

De exemplu, aproximativ 2,5 milioane locuri de muncă vor fi create în energiile generate din surse regenerabile, care vor compensa pentru cele aproximativ 400.000 de locuri de muncă pierdute în sectorul producţiei de electricitate pe bază de combustibili fosili.

├Än acela╚Öi timp, raportul a constatat c─â “o ├«mbr─â╚Ťi╚Öare a unei economii circulare”, inclusiv ├«n ceea ce prive╚Öte reciclarea, ├«nchirierea, repararea ╚Öi re-fabricarea bunurilor, ar crea ╚Öase milioane de locuri de munc─â ├«n ├«ntreaga lume.

La nivel regional, OIM estimeaz─â c─â lupta ├«mpotriva ├«nc─âlzirii climatice va duce la crearea semnificativ─â de locuri de munc─â ├«n cele dou─â Americi (trei milioane), Asia-Pacific (14 milioane) ┼či Europa (dou─â milioane), gra┼úie ├«n principal m─âsurilor adoptate ├«n materie de produc┼úie ┼či consum de energie. ├Än contrast, OIM se a┼čteapt─â la pierderi nete de locuri de munc─â ├«n Orientul Mijlociu (300.000 de locuri de munc─â) ┼či Africa (350.000 de locuri de munc─â) dac─â actualele tendin┼úe se vor prelungi, ca urmare a dependen┼úei acestor regiuni de combustibilii fosili respectiv mine.

Potrivit raportului, mai multe locuri de munc─â vor ap─ârea odat─â cu cre╚Öterea investi╚Ťiilor ├«n a╚Öa-numitele “servicii ecosistemice”, cum ar fi purificarea aerului ╚Öi a apei, re├«nnoirea ╚Öi fertilizarea solului, controlul d─âun─âtorilor, polenizarea ╚Öi protec╚Ťia ├«mpotriva condi╚Ťiilor meteorologice extreme.

Aceste servicii sunt vitale pentru sectoare variate precum agricultura, pescuitul, silvicultura și turismul, care în prezent angajează 1,2 miliarde de lucrători la nivel mondial, a subliniat OIM.

Raportul OIM face un apel c─âtre ┼ú─ârile din ├«ntreaga lume s─â adopte m─âsuri urgente pentru a preg─âti muncitorii ├«n competen┼úele necesare pentru tranzi┼úia la o economie verde ┼či s─â le ofere protec┼úia social─â care s─â faciliteze tranzi┼úia la noile locuri de munc─â ┼či reduce vulnerabilitatea gospod─âriilor ┼či comunit─â┼úilor.

Comentarii

comentarii