Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

1% deseuri reciclate in Romania in 2008

Romania a reciclat 1% din deseurile generate in 2008, arata cel mai recent raport al Eurostat. Procentul de incinerare a fost de 0%, cel de transformare in compost de 0%, iar cel de depozitare a deseurilor la groapa de gunoi – 99%, unul dintre cele mai mari procente din Europa, dar mai mic decat cel al Bulgariei, de 100%.

"Procentul relativ scazut al deseurilor menajere reciclate se datoreaza nivelului scazut de extindere a serviciilor de colectare selectiva a deseurilor", a explicat, pentru Green Report, Lorita Constantinescu, Communication Manager al Ecorom Ambalaje. "In ciuda legislatiei care prevede obligatia colectarii selective pentru toti cei care genereaza deseuri – cetateni, persoane juridice de stat si private – precum si pentru cei care sunt obligati sa organizeze colectarea deseurilor, respectiv autoritatile locale si colectorii desemnati, numarul celor care au acces la serviciile specializate este redus", a adaugat aceasta.

Romania s-a inscris in categoria tarilor cu cele mai putine deseuri generate in 2008 pe cap de locuitor – sub 400 de kilograme, in conditiile in care cantitatea medie de deseuri generata pe cap de locuitor in Uniunea Europeana a fost de 524 de kilograme. Valorea a ramas aproape neschimbata fata de 2007 (525 de kilograme). In 2008, 40% dintre deseuri au ajuns la groapa de gunoi, 20% au fost incinerate, 23% au fost reciclate, iar 17% au fost transformate in compost, la nivelul UE.

"Cantitatile de deseuri menajere generate in Romania sunt scazute in comparatie cu celelalte state datorita comportamentului de consum foarte diferit, inclusiv perioadei de viata a unui produs din gospodarie, care are un grad de reutilizare mai mare la noi decat in alte state", a explicat Lorita Constantinescu.

802 kg de deseuri generate de un danez in 2008

Statistica realizata de Eurostat mai arata ca cele mai putine deseuri au fost generate de cehi (306 kg pe cap de locuitor), iar cele mai multe de danezi (802 kg).

Tarile care s-au inscris in categoria de peste 700 de kg de deseuri sunt Danemarca, Irlanda, Cipru si Luxemburg. Malta, Olanda si Austria au avut cantitati medii cuprinse intre 600 si 700 de kilograme, Germania, Estonia, Spania, Franta, Italia, Finlanda, Suedia si Marea Britanie s-au inscris in categoria de intre 500 si 600 de kilograme de deseuri pe cap de locuitor, Belgia, Bulgaria Grecia, Lituania, Ungaria, Portugalia si Slovenia au avut cantitati medii intre 400 si 500 de kilograme, iar cele mai mici cantitati s-au inregistrat in Cehia, Letonia, Polonia, Romania si Slovacia – sub 400 de kilograme.

Metodele de tratare au variat de asemenea in statele membre. Bulgaria, Romania, Malta, Lituania si Letonia sunt campioane la depozitarea deseurilor la groapa de gunoi in procente de peste 90%, 99% in cazul Romaniei.

Cele mai mari procente de incinerare a deseurilor s-au inregistrat in Danemarca (54%), Suedia (49%), Olanda (39%), Belgia si Luxemburg (cu cate 36%), Germania (35%).

Cel mai mare procent de reciclare sau transformare in compost a deseurilor s-a inregistrat in Austria, Germania si Olanda. In sapte dintre statele membre acest procent s-a situat sub 10%.

Text de Roxana Bucata

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri