Oameni din toată lumea primesc pachete nesolicitate cu semințe din China

in Business, Eat Smart 4 August 2020 524 Views

Autoritățile din mai multe țări desfășoară investigații după ce mii de pachete nesolicitate, cu semințe, au ajuns prin poștă la cetățeni. Potrivit unor explicații, ar fi vorba de o escrocherie, însă alte voci atrag atenția că ar putea fi vorba de specii invazive care ar putea să amenințe securitatea națională.

Foto: kxii.com

Mii de livrări de pachete cu semințe necunoscute au fost semnalate în ultima săptămână din iulie în Statele Unite, Canada, Noua Zeelandă și Europa (100 de cazuri numai în Marea Britanie). Pachetele au creat îngrijorări privind biosecuritatea, iar la nivel internațional au fost începute investigații privind proveniența lor.

Autoritățile din domeniul agricol din SUA au transmis avertizări cu privire la pachete „suspecte, nesolicitate”, raportate în câteva zeci de state, aparent trimise din China.

Florida, de exemplu, a raportat peste 630 de astfel de cazuri – un bărbat a declarat chiar că a primit trei pachete într-o săptămână. O femeie din Texas a primit semințe în aprilie și le-a plantat, crezând că au fost un cadou, dar fără niciun rezultat.

„Biosecuritatea are o importanță vitală și desfășurăm verificări ample pentru a ne proteja plantele și viața sălbatică, inclusiv de plantele vândute online. În prezent investigăm pachete de semințe etichetate drept «cercei» și trimise cetățenilor din Marea Britanie. Oricine primește astfel de semințe nu ar trebui să le planteze, ci să ne anunțe pe noi”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor din Marea Britanie pentru The Guardian.

Departamentul de Agricultură din SUA (USDA) spune că, cel mai probabil, semințele fac parte dintr-o escrocherie prin care oamenii primesc produse nesolicitate pentru a genera review-uri false, prin care vânzătorii să-și stimuleze afacerile. Pachetele sunt trimise la adrese exacte, cu nume complet, deseori unor persoane pasionate de grădinărit, ceea ce arată o scurgere de date undeva.

„Poate că cei care le-au livrat au făcut rost de adresa mea de undeva”, a spus britanica Jan Goward, care cumpără de obicei semințele de la un singur vânzător de pe eBay.

O altă teorie este că semințele sunt din specii invazive sau o încercare de a introduce agenți patogeni sau boli și să amenințe altfel securitatea națională.

„Nu avem suficiente informații pentru a ști dacă este vorba despre o farsă, o escrocherie online sau un act de bioterorism agricol”, a declarat comisarul agriculturii din statul Kentucky, Ryan Quarles.

China a cerut Satelor Unite să trimită semințele înapoi, pentru a desfășura propria investigație.

Comentarii

comentarii