64 de țări și-au asumat să inverseze degradarea habitatelor naturale

in Biodiversitate, EcoLIFESTYLE 29 September 2020 136 Views

Liderii din 64 de țări, dar și organizații și instituții, au semnat luni un angajament pentru inversarea pierderilor fără precedent la nivelul habitatelor naturale până în anul 2030. Însă liderii unora dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial – Brazilia, China, India şi Statele Unite – nu au participat.

Daniel Beltrá/Greenpeace

„Ştiinţa demonstrează în mod clar că pierderea biodiversităţii, degradarea suprafeţelor terestre şi a oceanelor, poluarea, epuizarea resurselor şi schimbările climatice sunt accelerate într-un ritm fără precedent”, se arată în document. „Această accelerare provoacă un prejudiciu ireversibil sistemelor noastre care susţin viaţa şi agravează sărăcia şi inegalităţile, precum şi foametea şi malnutriţia”.

„Prin susţinerea acestui Acord pentru Natură ne angajăm nu doar la cuvinte, ci şi la acţiune semnificativă şi responsabilitate reciprocă pentru a aborda urgenţa planetară”, au convenit semnatarii.

Angajamentele includ plasarea biodiversităţii în centrul revenirii în urma crizei declanşată de noul coronavirus; susţinerea lanţurilor de aprovizionare durabile; stoparea activităţilor de pescuit nereglementate; eliminarea până în 2050 a scurgerilor de plastic în oceane; şi stoparea traficului ilicit de animale sălbatice.

Printre semnatari se numără preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson. Au mai semnat, printre alții, și Camera Internațională a Comerțului, Danone, WWF, BirdLife International și Organizația Mondială a Sănătății.

Însă, liderii unora dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial – Brazilia, China, India şi Statele Unite – nu au participat. De asemenea, România lipsește de pe această listă. Nici Australia, unde au avut loc incendii masive de vegetație, nu s-a alăturat pactului.

„Australia se află în plină criză de dispariție, 3 miliarde de animale au murit sau au fost strămutate din cauza incendiilor de vara trecută și 12 milioane de hectare de pământ au ars. Dar guvernul Morrison nu crede că avem o problemă ”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului din Australia, Terri Butler, potrivit The Guardian.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului Verde din Australia, senatoarea Sarah Hanson-Young, a declarat că este necesară o țintă globală de extincție, similară cu cea de la Paris, pentru a stopa pierderea rapidă a biodiversității.

Acordul vine cu puţin timp înaintea unei reuniuni la nivel înalt a ONU pe tema biodiversităţii, organizată miercuri, considerată o oportunitate pentru lideri de a-şi spori angajamentele privind combaterea degradării mediului.

Angajamentul la care au aderat cele 64 de țări vine în urma publicării, la începutul acestei luni, a unui important raport al ONU, care a constatat că niciunul dintre cele douăzeci de obiective globale privind biodiversitatea, convenite cu zece ani în urmă şi având ca termen limită anul 2020, nu a fost pe deplin îndeplinit.

În luna mai 2021, convenţia COP15 pentru biodiversitate, care va avea loc la Kunming, în China, va conveni asupra unei strategii pe zece ani pentru stoparea distrugerii habitatelor naturale.

Citește și: 
Ziua Mondială a Mediului. Tema din 2020: Biodiversitatea

Comisia Europeană a adoptat noua strategie privind biodiversitatea

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii