Adevarul: Distractia la mare poate deveni toxica!

Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor arata ca saltelele pneumatice importate ar putea afecta sanatatea. Unele produse gonflabile contin o concentratie de chimicale de 500 de ori mai mare decat limita admisa in cadrul UE.

Articolele de inot gonflabile achizitionate din magazine de proasta calitate sunt un pericol pentru sanatatea turistilor, arata cercetatorii institutului german de cercetare TÜV Rheinland LGA. 21 din cele 25 de produse testate au concentratii mari de ftalati ce depasesc limita maxima pentru produsele destinate copiilor. Ftalatii sunt substante folosite in fabricarea plasticului moale.

La o saltea pneumatica, evaluata ca o jucarie pentru copii, s-a gasit o concentratie de ftalati de 500 de ori mai mare decat limita admisa in cadrul UE. O serie de ftalati este suspectata de a fi cancerigena si de a provoca dereglari hormonale.

In plus, sase produse au fost contaminate cu hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care au fost, de asemenea, peste limitele recomandate in Germania pentru confectionarea produselor.

Nu exista limite stabilite prin lege privind PAH, insa sunt suspectate, conform rezultatelor de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor, ca ar fi cancerigene si ar afecta in mod negativ sistemul de reproducere.

„Produsele gonflabile destinate inotului sau jucariile de plaja pentru copii sunt periculoase atunci cand sunt confectionate din materiale de calitate inferioara”, spune Wilhelm Schubert, directorul TÜV Rheinland LGA din Nürnberg. Toate articolele cercetate au fost achizitionate direct de pe plaja, la preturi cuprinse intre cinci si zece euro, din Grecia, Italia, Croatia, Spania si Turcia, zone in care predomina turismul de familie si unde nivelul vanzarilor articolelor de plaja este foarte mare.

Recomandari pentru consumatorii romani

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor recomanda turistilor romani ca in vacanta sa achizitioneze produsele pentru plaja de la o sursa de la magazine de marca, a caror produse respecta standardele internationale de calitate.

„De asemenea, puteti face un mic test: daca articolele din plastic au un miros pregnant, fiti atenti! Copiii au simtul mirosului la fel de bine dezvoltat ca si adultii. In plus, aceste produse ar putea contine solventi daunatori“, potrivit reprezentantei Asociatiei pentru Protectia Consumatorului,
Laura Pascu.
 

spot_img

Ultimele știri