Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Legi de mediu prea multe si ineficiente

Legislatia tarii cuprinde peste 1.000 de acte normative in domeniul protectiei mediului, dar aplicabilitatea lor lasa de dorit, recunoaste comisarul-sef al Garzii de Mediu. Pentru ca in randul institutiilor de control din tara este o penurie de specialisti, comisarii Garzii de Mediu vor sa fie instruiti de omologii italieni.

Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, spune ca una dintre prioritatile autoritatilor de mediu ar trebui sa fie reducerea numarului de acte normative din domeniul protectiei mediului, precum si elaborarea altora mai concise, dar mai eficiente. „In prezent, cand un comisar gaseste in inspectie o neconformitate, ce poate sa faca? Sa se scarpine in cap, gandindu-se care dintre norme se aplica in cazul respectiv”, spune el.

Prin cursurile pe care consultantii italieni le vor sustine pana la sfarsitul anului, Ionescu precizeaza ca vrea intarirea capacitatii de control si o serie de recomandari la modificarea legislatiei. „Am observat ca romanii sunt mult mai deschisi la minte decat polonezii, de exemplu.

Macar in Romania omologii nostri isi doresc sa schimbe lucrurile, legea fiind o arma importanta. Eu le recomand mai putine legi, dar cu o aplicabilitate mult mai eficienta”, a spus Domenico Marchese, unul dintre specialistii italieni pe probleme de mediu.

100.000 de comisari regionali

Comisarul-sef al Garzii de Mediu a mai spus ca, in urma discutiei cu un expert german, a ajuns la concluzia ca Garda are un corp functionar de 100.000 de oameni, dar slab din punct de vedere profesional. „In Germania au un program de doi ani finantat de stat care formeaza viitorii comisari, dandu-le si un salariu de 1.500 de euro, le asigura un loc de munca ulterior, iar in primul an de profesare sunt permanent insotiti in activitatile lor de cineva experimentat”, spune Ionescu.

Unul dintre obiectivele trainingurilor coordonate de specialistii italieni este formarea formatorilor pentru implementarea Directivei Europeane privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (Directiva IPPC).

Peste 2.000 de depozite de gunoi trebuie inchise

In ceea ce priveste problema gropilor de gunoi, care pana la 16 iulie ar trebui sa se alinieze standardelor de mediu europene, Ionescu a spus ca in prezent exista inca 2.297 de depozite neconfome si ca a solicitat a sasea oara primariilor din toata tara sa ia masuri rapide. Situatia Italiei in acest sens este la fel de grava.

spot_img

Ultimele știri