Studiu: Pădurile distruse în incendii nu se mai regenerează din cauza schimbărilor climatice

in Biodiversitate 2 January 2018 22 Views

Temperaturile în creștere din zonele cu climă caldă afectează capacitatea pădurilor de a se regenera după incendii, conform unui nou studiu.

paduri incendii schimbari climatice

Studiul a fost coordonat de Dr. Camille Stevens-Rumann, ecologist la Universitatea de Stat din Colorado. ├Än cadrul acestuia, cercet─âtorii au analizat 1485 de zone┬áaflate ├«n Mun╚Ťii St├ónco╚Öi din SUA, care au fost afectate de incendii pe parcursul a dou─â decenii.

Tot mai multe p─âduri dispar complet dup─â incendii

Cercet─âtorii au comparat cre╚Öterea puie╚Ťilor din p─âdurile afectate de incendii cu cea din p─âduri s─ân─âtoase. Au descoperit c─â num─ârul p─âdurilor care nu s-au regenerat deloc a crescut ├«n ultimii ani de la 19% la 32%.

Cre╚Öterea temperaturilor din ultimii ani influen╚Ťeaz─â regenerarea mai ales ├«n regiunile mai uscate. ├Än mod normal, incendiile din aceste zone joac─â un rol important, contribuind la ciclul nutrien╚Ťilor ╚Öi cre╚Öterea p─âdurilor. Schimb─ârile climatice afecteaz─â acest proces, cauz├ónd incendii tot mai dese ╚Öi temperaturi ridicate.

Efecte pe termen lung pentru p─âdurile din clime calde

În 2017, California a trecut prin cele mai mari incendii înregistrate până acum, iar previziunile cercetătorilor arată că asemenea fenomene extreme vor deveni tot mai dese în următorii ani.

ÔÇ×Pe c├ónd oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â, managerii ╚Öi publicul ├«ncearc─â s─â ├«n╚Ťeleag─â ╚Öi s─â se preg─âteasc─â pentru incendii tot mai dese, rezultatele noastre sugereaz─â o probabilitate mare ca viitoarele incendii s─â determine trecerea la p─âduri cu densitate joas─â sau state f─âr─â p─âduri, ├«ntr-un climat aflat ├«n ├«nc─âlzire.ÔÇŁ

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au asociat schimb─ârile de temperatur─â, precipita╚Ťii ╚Öi sol cu un risc crescut de incendii ├«n zone s─âlbatice. ├Än 2017, au avut loc numeroase incendii devastatoare pe tot globul, inclusiv ├«n zone reci ca Groenlanda. ├Än Europa, incendiile s-au dublat fa╚Ť─â de 2016, iar ├«n Rom├ónia Romsilva a estimat o cre╚Ötere de 140%.

Comentarii

comentarii