Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Studiu: Pădurile distruse în incendii nu se mai regenerează din cauza schimbărilor climatice

Temperaturile în creștere din zonele cu climă caldă afectează capacitatea pădurilor de a se regenera după incendii, conform unui nou studiu.

paduri incendii schimbari climatice

Studiul a fost coordonat de Dr. Camille Stevens-Rumann, ecologist la Universitatea de Stat din Colorado. În cadrul acestuia, cercetătorii au analizat 1485 de zone aflate în Munții Stâncoși din SUA, care au fost afectate de incendii pe parcursul a două decenii.

Tot mai multe păduri dispar complet după incendii

Cercetătorii au comparat creșterea puieților din pădurile afectate de incendii cu cea din păduri sănătoase. Au descoperit că numărul pădurilor care nu s-au regenerat deloc a crescut în ultimii ani de la 19% la 32%.

Creșterea temperaturilor din ultimii ani influențează regenerarea mai ales în regiunile mai uscate. În mod normal, incendiile din aceste zone joacă un rol important, contribuind la ciclul nutrienților și creșterea pădurilor. Schimbările climatice afectează acest proces, cauzând incendii tot mai dese și temperaturi ridicate.

Efecte pe termen lung pentru pădurile din clime calde

În 2017, California a trecut prin cele mai mari incendii înregistrate până acum, iar previziunile cercetătorilor arată că asemenea fenomene extreme vor deveni tot mai dese în următorii ani.

„Pe când oamenii de știință, managerii și publicul încearcă să înțeleagă și să se pregătească pentru incendii tot mai dese, rezultatele noastre sugerează o probabilitate mare ca viitoarele incendii să determine trecerea la păduri cu densitate joasă sau state fără păduri, într-un climat aflat în încălzire.”

Oamenii de știință au asociat schimbările de temperatură, precipitații și sol cu un risc crescut de incendii în zone sălbatice. În 2017, au avut loc numeroase incendii devastatoare pe tot globul, inclusiv în zone reci ca Groenlanda. În Europa, incendiile s-au dublat față de 2016, iar în România Romsilva a estimat o creștere de 140%.

spot_img

Ultimele știri