Pădurile din jurul Bucureștiului vor fi introduse în zona de protecție, iar tăierile de lemn vor fi interzise

in Biodiversitate, Slider homepage 15 January 2020 500 Views

Toate pădurile statului amplasate în jurul Bucureștiului vor avea regimul juridic schimbat din luna martie și vor face parte din zona de protecție, ceea ce înseamnă că e interzisă tăierea lemnului în scop economic, a anunţat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Mediului, Costel Alexe, aflat chiar în Pădurea Băneasa. Astfel, toate cele 374 de hectare din pădurea Băneasa, care sunt în proprietatea statului, vor ajunge doar pădure de protecţie, începând din luna martie a acestui an.

Salvăm Pădurile Bucureștiului – Plâmânul Verde al Capitalei

#RomaniiTrebuieSaStie Toate pădurile statului amplasate în jurul Bucureștiului vor avea regimul juridic schimbat din luna martie și vor face parte din zona de protecție, ceea ce înseamnă că e interzisă tăierea lemnului în scop economic.Ne-am gândit cum putem să redăm Pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să îl aibă, acela de protecţie de pădure şi evident de plămân verde al capitalei. Ea va fi clasificată ca pădure de protecție și pădure-parc, aici nemaiputând interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi şi doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură. Cu voință se pot schimba lucrurile în bine!#FaptePentruMediu #OameniDeBunaCredinta

Posted by Costel Alexe on Wednesday, January 15, 2020

Acesta a spus cu privire la Pădurea Băneasa, că din suprafaţa totală a acesteia, de 1.343 de hectare, 63% este pădure privată şi doar 37% este pădure a statului, în administrarea Romsilva.

“Ne-am gândit cum putem să redăm pădurii Băneasa rolul pe care în mod normal trebuie să-l aibă. Vreau să vă anunţ că, începând cu luna martie, Pădurea Băneasa va arăta astfel: toate cele 374 de hectare care sunt în proprietatea statului, în administrarea Romsilva, vor ajunge doar pădure de protecţie, de la cea de producţie, astfel încât ea va fi clasificată ca pădure-parc, aici nemaiputându-se interveni cu lucrări silvice pentru exploatarea arborilor sănătoşi, ci doar dacă este vorba de igienizare sau dacă este vorba despre vreo doborâtură. În momentul de faţă, vreau să anunţ pe toţi bucureştenii, pe toţi românii, că pădurea Băneasa va redeveni aşa cum ar fi trebuit să fie, adică plămânul verde al Capitalei”, a spus Alexe, într-o conferinţă susţinută în Pădurea Băneasa.

Potrivit oficialului, în privinţa suprafeţei proprietate privată din respectiva pădure, se poartă discuţii la ministerul de resort pentru ca acestea să devină doar pădure de protecţie.

“La finele anului trecut a expirat amenajamentul silvic pentru cele 63% de pădure privată şi suntem în discuţii în cadrul ministerului ca în următorul amenajament silvic, valabil pentru următorii zece ani, să introducem această pădure din T3, care este şi de producţie, în T2 care va fi doar pădure de protecţie. Amenajamentul silvic se referă la suprafeţe mai mari de 10 hectare. În pădurea Băneasa avem un număr de o sută şi ceva de proprietari privaţi de pădure cu suprafeţe mai mici de 10 hectare, care, în mod legal, pot exploata 5 mc pe an/hectar, mult sub capacitatea de reproducţie a pădurii. Din datele pe care le avem, înţeleg că pentru aceste suprafeţe ale proprietarilor de pădure privată media de exploatare a fost de 2 – 2,2 mc/an/hectar. Toate lucrările pe care le puteţi vedea astăzi sunt conform amenajamentului silvic”, a menţionat Costel Alexe.

Corpul de control al ministrului, trimis să verifice defrișările din Pădurea Băneasa reclamate în ultimele săptămâni de către ONG-urile de mediu, nu a gasit nici o neregulă, a mai spus Costel Alexe.

Decizia a venit după ce Ocolul Silvic Bucureşti în pădurea Băneasa a tăiat nu mai puţin de 1.650 de arbori din Pădurea Băneasa. Activiştii de mediu îi acuză pe silvicultori că au tăiat foarte mulţi copaci sănătoşi şi prea puţini uscaţi sau bolnavi.

La rândul său, Cezar Răduţă, directorul Direcţiei Silvice Ilfov, a subliniat că, din Pădurea Băneasa, au fost extraşi 1.600 de arbori, din care 60% au fost arbori verzi.

“În cadrul acestor lucrări de tăieturi sunt extraşi inclusiv arbori verzi, arborii care au un caracter dominant asupra celor care prezintă interes din punct de vedere ecologic şi ecosistemic. Spre exemplu, sunt extraşi arbori din speciile tei, frasin. Au fost extraşi 1.600 de arbori, adică 64 de arbori la hectar, dintre care 60% au fost arbori verzi. Sunt tăiaţi arbori din toate plafoanele, inclusiv de diametre mai mari. De asemenea, au fost extraşi stejari, marea lor majoritate uscaţi. Tot lemnul se valorifică în urma unor licitaţii publice unde sunt aşteptaţi agenţii şi operatorii economici care procesează lemn în vederea industrializării, iar lemnul apt pentru foc merge către populaţie”, a afirmat Răduţă, citat de Agerpres.

Comentarii

comentarii