P─âdurile virgine vor beneficia ├«n continuare de protec╚Ťie juridic─â

in Biodiversitate, Legislatie 18 May 2018 2 Views

Camera Deputa╚Ťilor a adoptat, miercuri, 16 mai, legea pentru modificarea completarea Legii serviciilor comunitare de utilit─â╚Ťi publice nr.51/2006. Propunerea legislativ─â┬áa fost modificat─â astfel ├«nc├ót p─âdurile virgine, cele mai valoroase p─âduri ale Rom├óniei, vor beneficia ├«n continuare de teoretica protec╚Ťie juridic─â, spun reprezentan╚Ťii Greenpeace Rom├ónia.

P─âdurile virgine vor beneficia ├«n continuare de protec╚Ťie juridic─â

Ne bucur─âm s─â anun╚Ť─âm un deznod─âm├ónt fericit pentru episodul ├«n care Parlamentul a inten╚Ťionat s─â anuleze protec╚Ťia p─âdurilor virgine ╚Öi a celor mai importante ecosisteme din Rom├ónia – ├«n forma final─â a legii, primarii nu vor avea libertatea de a defri╚Öa aceste p─âduri. Din p─âcate, asta nu ├«nseamn─â c─â toate p─âdurile virgine din Rom├ónia se bucur─â de protec╚Ťie: pu╚Ťin peste 20.000 de hectare din totalul de peste 200.000 de hectare sunt acum recunoscute de Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor ca fiind virgine sau cvasi-virgine, procesul de identificare al acestora fiind ├«n ├«nt├órziere de doi ani.┬áPrin aceast─â victorie, am c├ó╚Ötigat, a╚Öadar, o protec╚Ťie teoretic─â a unor p─âduri care sunt ├«ncontinuare ╚Ťinta t─âierilor ilegale de lemn din Rom├ónia ╚Öi a ignoran╚Ťei autorit─â╚ŤilorÔÇŁ, a declarat Ciprian G─âlu╚Öc─â, coordonator campanie p─âduri ╚Öi biodiversitate Greenpeace Rom├ónia.

Rom├ónia ad─âposte╚Öte cele mai vaste p─âduri virgine din zona temperat─â a Uniunii Europene, protejate teoretic la nivel na╚Ťional, regional ╚Öi european, ├«ns─â sunt ├«n continuare degradate, fie din necunoa╚Ötere, oridin lips─â de responsabilitate fa╚Ť─â de valoarea lor. ├Än prezent, nu exist─â un inventar oficial al acestora, termenul limit─â p├ón─â la care Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor ╚Öi-a asumat identificarea p─âdurilor virgine poten╚Ťiale din Rom├ónia expir├ónd ├«n urm─â cu trei zile.

Anul trecut, ├«n lipsa oric─ârei ac╚Ťiuni din partea autorit─â╚Ťilor ├«n acest sens, Greenpeace Rom├ónia a realizat┬áo hart─â a p─âdurilor virgine poten╚Ťiale.

├Än 2018 au fost propusea proape 300 de noi ini╚Ťiative legislative ╚Öi multe alte ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â emise de Guvern. Greenpeace Rom├ónia reclam─â calitatea procesului de elaborare a politicilor publice de mediu din cauza lipsei de transparen╚Ť─â decizional─â.

Comentarii

comentarii