Paiete biodegradabile pentru Carnavalul de la Rio din 2019

in Business, EcoLIFESTYLE 28 February 2019 103 Views

O arhitect─â din Brazilia a inventat paietele biodegradabile, o alternativ─â la cele din plastic, folosite ├«n cantit─â╚Ťi mari ├«n perioada Carnavalului de la Rio. Pentru edi╚Ťia de anul acesta, antreprenoarea ├«╚Öi propune s─â v├ónd─â 50 de kilograme de paiete.

Vineri, pe 1 martie, ├«ncepe Carnavalul de la Rio, care va dura p├ón─â pe 6 martie. ├Än atelierul lor, Frances Sansao, cei doi asocia╚Ťi ╚Öi cei doi angaja╚Ťi lucreaz─â la foc continuu pentru a produce 50 de kilograme de paiete biodegradabile p├ón─â la sf├ór╚Öitul festivalului. De obicei, cantitatea produs─â este de 800 de grame pe zi.

Frances Sansao, ├«n v├órst─â de 29 de ani, a ├«nfiin╚Ťat marca Pura Bioglitter ┼či este considerat─â o pionier─â pe pia┼úa paietelor ecologice din Brazilia.

pensulemachiaj.ro

ÔÇ×Voi folosi ├«ntotdeauna multe paiete, le consider geniale. ├Äns─â atunci c├ónd am descoperit c─â ele sunt f─âcute din plastic ┼či aluminiu, mi-am spus c─â ar trebui s─â facem ceva pentru a schimba acest lucru”, a declarat aceasta, potrivit Le Figaro.

Pentru c─â importul de produse de acest tip provenind din Marea Britanie ┼či Statele Unite era prea scump pentru a reprezenta un model viabil, Frances Sansao a decis s─â le fabrice ea ├«ns─â┼či.

Inspir├óndu-se din re┼úete ale gastronomiei vegane, ea a testat mai multe formule, ├«nainte de a o ob┼úine pe cea mai bun─â, bazat─â pe alge ┼či pietre de mic─â, un tip de piatr─â str─âlucitoare, care se prezint─â sub forma unor straturi sub╚Ťiri, de grosimea foii de h├órtie.

ÔÇ×Oamenii dedica╚Ťi conserv─ârii mediului vor ├«n┼úelege c─â nu ele nu reprezint─â exact acela┼či lucru (cu paietele pe baz─â de plastic), ci o alternativ─â ecologic─âÔÇŁ, a recunoscut aceasta.

Pentru paietele biodegradabile, Frances Sansao adaug─â ap─â ├«ntr-o pudr─â de alge ┼či ├«nc─âlze┼čte lichidul p├ón─â la punctul de fierbere ├«ntr-o caserol─â, p├ón─â ob┼úine astfel o consisten┼ú─â p─âstoas─â. Adaug─â pudra de mic─â, coloran┼úi, apoi ├«ntinde amestecul ┼či ├«l las─â s─â se usuce. Acesta cap─ât─â dup─â aceea aspectul unei mari foi de h├órtie, fiind sf─âr├ómat ├«n fragmente mici cu ajutorul unui mixer. Spre deosebire de paietele industriale, cele ecologice au forme neregulate ┼či un aspect metalizat, ├«ntruc├ót mica str─âluce╚Öte mai pu┼úin dec├ót aluminiul.

┬áÔÇ×Aceste paiete sunt mai u┼čoare ┼či nu sunt nocive. ├Än schimb, ele fac bine pielii ┼či nu au niciun impact asupra vie┼úii marineÔÇŁ, a ad─âugat creatoarea lor. Dup─â doar trei zile, ÔÇ×paietele se descompun ┼či revin la starea lor natural─â, alge ┼či pietre, iar asta nu reprezint─â o problem─â atunci c├ónd ajung ├«n mareÔÇŁ.

Paietele sunt apoi stocate ├«n mici flacoane ┼či v├óndute cu aproximativ 2,30 euro pentru fiecare gram. Versiunea industrial─â pe baz─â de plastic poate s─â coste de 10 ori mai pu╚Ťin.

ÔÇ×C├ónd am ├«nfiin┼úat Pura Bioglitter ├«n 2017, oamenii ├«mi spuneau c─â preocup─ârile mele fa┼ú─â de mediu erau exagerate, c─â era vorba doar despre ni┼čte paiete. ├Äns─â de atunci s-a produs o con┼čtientizare a faptului c─â nu mai este posibil s─â continu─âm s─â polu─âm planeta cu at├ót de mult plasticÔÇŁ, a declarat ea.

Comentarii

comentarii