Pământul s-ar putea încălzi cu 4-5 grade Celsius până la sfârșitul secolului chiar dacă emisiile vor fi reduse

in Poluare 8 August 2018 128 Views

P─âm├óntul ar putea ajunge ├«ntr-o stare de ÔÇ×ser─âÔÇŁ ├«n care se va ├«nc─âlzi cu 4-5 grade Celsius chiar dac─â emisiile de gaze cu efect de ser─â vor fi reduse drastic, avertizeaz─â un grup de cercet─âtori ├«ntr-o nou─â analiz─â care ia ├«n considerare efectele combinate a zece procese de schimb─âri climatice.

Autorii eseului subliniaz─â ca analiza lor nu este concludent─â, ├«ns─â c─â ╚Ťinta stabilit─â ├«n cadrul Acordului de la Paris de 2 grade peste nivelurile pre-industriale nu va fi suficient─â pentru a stabiliza temperatura P─âm├óntului.

Cercet─âtorii au ├«ncercat s─â evalueze dac─â ├«nc─âlzirea global─â poate fi oprit─â sau dac─â se va ├«ndrepta spre o stare de ÔÇ×ser─âÔÇŁ ├«n care temperaturile vor cre╚Öte cu 4 grade Celsius. Ei au luat ├«n considerare zece procese climatice, inclusiv bucle pozitive de feedback ├«n care ├«nc─âlzirea determin─â apari╚Ťia a noi surse de emisii de gaze cu efect de ser─â, care la r├óndul lor contribuie la cre╚Öterea temperaturilor. Printre aceste surse se num─âr─â permafrostrul siberian, care emite metan pe m─âsur─â ce se tope╚Öte, sau lacurile lumii care emit tot mai mult metan pe m─âsur─â ce temperatura apei cre╚Öte.

Oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â avertizeaz─â c─â aceastr─â traiectorie va duce aproape sigur la inundarea deltelor ╚Öi la cre╚Öterea riscului de daune din cauza furtunilor de coast─â, precum ╚Öi la decesul recifelor de corali p├ón─â la sf├ór╚Öitul acestui secol sau chiar mai repede.

Johan Rockstr├Âm, director executiv la Stockholm Resilience Centre ╚Öi autor al studiului, a explicat c─â oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â ar trebui s─â exploreze aceast─â posibilitate.

ÔÇ×Sper c─â ne ├«n╚Öel─âm, dar ca oameni de ╚Ötiin╚Ť─â avem responsabilitatea de a explora dac─â acest fenomen este real. Trebuie s─â ╚Ötim acum. Este foarte urgent. Este una dintre cele mai existen╚Ťiale ├«ntreb─âri din ╚Ötiin╚Ť─â.ÔÇŁ

El a ad─âugat c─â fenomenele extreme din ultima perioad─â ar trebui s─â serveasc─â ca dovad─â c─â trebuie s─â fim mai precau╚Ťi.

ÔÇ×Ar putea s─â sus╚Ťin─â concluzia c─â dac─â aceste lucruri se pot ├«nt├ómpla la 1 grad Celsius peste nivelurile preindustriale, atunci ar trebui s─â nu fim surprin╚Öi sau s─â desconsider─âm concluzia c─â lucrurile se pot ├«nt├ómpla mult mai abrupt dec├ót credeam ├«nainte. Am putea s─â ajungem s─â ├«ndeplinim ╚Ťinta Acordului de la Paris ╚Öi s─â men╚Ťinem ├«nc─âlzirea la 2 grade Celsius, apoi s─â ne trezim cu o surpiz─â ur├ót─â dac─â sistemul ├«ncepe s─â cad─â. Nu spunem c─â se va ├«nt├ómpla cu siguran╚Ť─â. Doar ├«n╚Öir─âm toate evenimentele disruptive ╚Öi oferim scenarii plauzibile… Acum 50 de ani, ar fi fost respinse ca alarmiste, ├«ns─â acum oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â au devenit cu adev─ârat ├«ngrijora╚Ťi.ÔÇŁ

Katherine Richardson, cercet─âtor la Universitatea din Copenhaga ╚Öi unul dintre autori, a declarat pentru The Guardian c─â ac╚Ťiunile climatice nu ╚Ťin numai de reducerea emisiilor, ci ╚Öi de ├«n╚Ťelegerea interac╚Ťiunilor dintre diferi╚Ťi factori la nivel global.

ÔÇ×Observ─âm c─â P─âm├óntul nu a avut niciodat─â ├«n istorie o stare cvasistabil─â ├«n care s─â fie cu ├«n jur de 2 grade Celsius mai cald dec├ót ├«n perioada preindustrial─â ╚Öi suger─âm c─â exist─â un risc substan╚Ťial ca sistemul ├«n sine s─â ┬źvrea┬╗ s─â continue s─â se ├«nc─âlzeasc─â din cauza tuturor celorlalte procese ÔÇô chiar dac─â oprim emisiile. Acest lucru nu implic─â doar reducerea emisiilor, ci mult mai mult.ÔÇŁ

Cercet─âtorii ├«nc─â descoper─â noi bucle pozitive de feedback. De exemplu, un studiu recent arat─â c─â volumul crescut de precipita╚Ťii, un simptom al schimb─ârilor climatice ├«n unele regiuni, ├«ngreuneaz─â procesul prin care solurile p─âdurii capteaz─â gaze cu efect de ser─â, cum ar fi metanul.

Green Report Shop Transport ECO

Un alt exemplu este pierderea ghe╚Ťii din Groenlanda, care ar putea perturba curentul oceanic Gulf Stream, care ar contribui la cre╚Öterea nivelului m─ârii ╚Öi ar acumula c─âldur─â ├«n Oceanul de Sud, fenomen care la r├óndul lui ar accelera topirea ghe╚Ťii din estul Antarcticii. Aceast─â posibilitate este luat─â din ce ├«n ce mai mult ├«n considerare dup─â ce studii recente au ar─âtat c─â Gulf Stream are ├«n prezent cea mai slab─â intensitate din ultimii 1600 de ani.

Clima s-ar putea stabiliza la o temperatură cu 4-5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, iar nivelurile mării ar putea crește cu până la 60 de metri.

Conform autorilor, impacturile asupra umanit─â╚Ťii ar fi ÔÇ×masive, uneori abrupte ╚Öi f─âr─â ├«ndoial─â disruptive.ÔÇŁ Cele mai mari impacturi vor fi sim╚Ťite doar ├«ntr-un secol sau dou─â, ├«ns─â odat─â ce procesul ├«ncepe, nu va mai putea fi oprit.

În prezent, temperaturile medii globale sunt cu 1.2 grade Celsius mai mari decât nivelurile preindustriale și cresc cu 0.17 grade Celsius per deceniu.

Despre autor: Ana Moca-Grama

Ana Moca-Grama este din Bra╚Öov ╚Öi a terminat Facultatea de Jurnalism ╚Öi ╚śtiin╚Ťele Comunic─ârii. Scrie, face fotografii pe film ╚Öi viseaz─â la o lume ├«n care omul ├«╚Öi re├«ntoarce sufletul c─âtre natur─â.

Comentarii

comentarii