Exper╚Ťi: Din cauza pandemiei, prognozele meteorologice devin mai pu╚Ťin sigure

in Schimb─âri Climatice 2 April 2020 196 Views

Organiza┼úia Meteorologic─â Mondial─â (OMM) a avertizat c─â pandemia de coronavirus a ├«nceput s─â diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice ┼či modele climatologice. O surs─â important─â de m─âsurare a v├ónturilor ┼či temperaturilor globale erau avioanele comerciale.

Traficul aerian a sc─âzut considerabil ├«n ultimele s─âpt─âm├óni din cauza restric┼úiilor de c─âl─âtorie ┼či a reducerii drastice a num─ârului de pasageri.

ÔÇ×├Än anumite p─âr┼úi ale lumii, mai ales deasupra Europei, sc─âderea num─ârului de m─âsur─âtori efectuate ├«n ultimele dou─â s─âpt─âm├óni a fost dramatic─âÔÇŁ, au precizat ├«ntr-un comunicat reprezentan┼úii OMM.

ÔÇ×Pe m─âsur─â ce sc─âderea num─ârului de date ob┼úinute prin observa┼úii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continu─â s─â se manifeste ┼či s─â se extind─â, putem s─â ne a┼čtept─âm la o sc─âdere gradual─â a fiabilit─â┼úii previziunilor meteoÔÇŁ, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM ├«n infrastructuri de m─âsur─âtori meteorologice.

Companiile aeriene au zburat ├«n o perioad─â, la ├«nceputul lunii martie, cu avioanele goale din cauza crizei declan┼čat─â de coronavirus, pentru c─â regulile europene for╚Ťau operatorii s─â continue majoritatea curselor anun╚Ťate. ├Än caz contrar, ├«╚Öi putea pierde culoarele alocate pentru zboruri. Astfel, au fost risipite mii de tone de combustibil care au eliberat o cantitate important─â de dioxid de carbon ├«n atmosfer─â.

Riishojgaard a transmis c─â deocamdat─â calitatea prognozelor nu a avut mult de suferit, ├«ns─â Organiza╚Ťia a mai constatat o sc─âdere semnificativ─â a m─âsur─âtorilor manuale realizate la sol ├«n ┼ú─ârile ├«n curs de dezvoltare ├«n cea de-a doua jum─âtate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea ├«ngrijorat─â de posibilitatea ca mentenan┼úa sateli┼úilor ┼či a echipamentelor de observare terestre s─â fie neglijat─â ├«n perioada urm─âtoare dac─â num─ârul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua s─â creasc─â.

ÔÇ×Impacturile generate de schimb─ârile climatice ┼či cre┼čterea num─ârului de dezastre provocate de vreme vor continuaÔÇŁ, a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

ÔÇ×De aceea, este esen┼úial ca guvernele s─â fie atente la capacit─â┼úile lor na┼úionale de observ─âri meteorologice ┼či de avertizare timpurie, ├«n pofida crizei declan┼čate de COVID-19ÔÇŁ, a ad─âugat el.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci c├ónd aproape toat─â lumea spune ÔÇ×Nu se poate!ÔÇŁ, exist─â totu╚Öi c├ó╚Ťiva oameni care spun ÔÇ×Hai s─â g─âsim o solu╚Ťie!ÔÇŁ. Pe ei ├«i caut─â Oana Racheleanu, despre ei ├«i place s─â scrie.

Comentarii

comentarii