Pangolinul, mamiferul care arat─â ca un con de brad, pe cale de dispari╚Ťie din cauza miturilor

in Biodiversitate 13 June 2019 759 Views

Numit ╚Öi furnicarul solzos, pangolinul este pe cale de dispari╚Ťie din cauz─â c─â oamenii se tem de el ╚Öi din cauza aspectului neobi╚Önuit, dar ╚Öi pentru c─â circul─â mituri potrivit c─ârora acesta sap─â ├«n morminte ╚Öi se hr─âne╚Öte cu cadavre. Un alt motiv ar fi utilizarea solzilor ├«n medicina tradi╚Ťional─â chinez─â.

Foto: Wild Aid
Foto: Wild Aid

├Än ciuda mesajelor unor membri importan╚Ťi din cadrul ╚Öcolii de medicin─â chinez─â pentru a proteja speciile pe cale de dispari╚Ťie, comer╚Ťul ilegal este ├«n floare.

Lixing Lao, director la ╚ścoala de Medicin─â Chinez─â ├«n cadrul Universit─â╚Ťii Hong Kong, a declarat pentru Reuters c─â medicina tradi╚Ťional─â chinez─â nu are nevoie de specii pe cale de dispari╚Ťie.

ÔÇ×Medicina chinez─â este o parte din lume. Avem grij─â de s─ân─âtatea uman─â, de animale. Dac─â utiliz─âm specii amenin╚Ťate, ne afecteaz─â reputa╚Ťia.ÔÇŁ

A╚Öa se ├«nt├ómpl─â cu pangolinul indian, care este v├ónat pentru solzii s─âi care con╚Ťin cheratin─â, o substan╚Ť─â prezent─â ╚Öi ├«n p─ârul ╚Öi unghiile oamenilor. Ca ╚Öi ├«n alte cazuri de viet─â╚Ťi s─âlbatice v├ónate pentru medicina tradi╚Ťional─â chinez─â, p─âr╚Ťi din pangolin sunt v├óndute sub form─â de pulbere, care este utilizat─â, printre altele, ├«n ameliorarea durerilor musculare ╚Öi de articula╚Ťii ╚Öi despre care se spune c─â au propriet─â╚Ťi afrodiziace.

Carnea de pangolin este v├óndut─â pe pie╚Ťele din Pakistan, una dintre ╚Ť─ârile unde acest mamifer este amenin╚Ťat cu dispari╚Ťia, clien╚Ťilor chinezi care o prefer─â.

Tot ├«n Pakistan circul─â mituri potrivit c─ârora pangolinul, care, de fapt, m─ân├ónc─â furnici, sap─â ├«n morminte ╚Öi se hr─âne╚Öte cu trupurile celor deceda╚Ťi. ├Än cadrul unui interviu ├«n care au fost chestionate 268 de persoane, 86% erau convinse c─â acest mit este, de fapt, o realitate. Alteori, mamiferul este ucis doar pentru c─â arat─â ciudat.

Ghulam Sarwar Jamali, fost oficial ├«n departamentul de Via╚Ť─â S─âlbatic─â a Sindhi, cea mai mare provincie din Pakistan, a declarat c─â oamenii se sperie atunci c├ónd v─âd forma ╚Öi aspectul neobi╚Önuit al pangolinului ╚Öi ├«l omoar─â.

ÔÇ×Este inofensiv fa╚Ť─â de oameni, dar ace╚Ötia cred c─â ├«i va atacaÔÇŁ, a spus el.

Ba mai mult, media contribuie la r─âsp├óndirea ideii c─â mamiferul este unul de temut. Acum c├ó╚Ťiva ani, un ziar local a titrat c─â un animal periculos a fost prins de localnici. Acel animal era un pangolin.

ÔÇ×E nevoie de o mai bun─â ├«n╚Ťelegere a acestui animal ╚Öi a situa╚Ťiei sale, at├ót ├«n r├óndul publicului larg, c├ót ╚Öi a mass-mediaÔÇŁ, a declarat Abdul Ghaffar Bhutto, profesor de zoologie, potrivit Earth Journalism. ÔÇ×Reprezentarea sa ca animal periculos ├«l pune ├«n pericolÔÇŁ. ┬á┬á

Comentarii

comentarii