Panouri solare pentru comunitatile din Delta Tulcea

Cheltuielile primariilor din Delta Dunarii ar putea scadea cu pana la 60%, gratie unui proiect pentru utilizarea energiei solare. Proiectul este initiat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), in colaborare cu Consiliul Judetean (CJ) Tulcea, si a fost, joi dupa-amiaza, adus la cunostinta a patru din cei 26 de primari invitati la o reuniune pe problemele din Rezervatie, informeaza Agerpres.

"Am un proiect in lucru pentru comunitatile locale, si anume de a ajuta, din punct de vedere al costurilor energetice, primariile, dispensarele si scolile. Facem un proiect tripartit cu primariile, Rezervatia si CJ, pentru ca cheltuielile acestora sa fie diminuate cu pana la 60% prin panouri solare", a declarat guvernatorul ARBDD, Liviu Mihaiu.

El a mai spus ca proiectul nu exclude posibilitatea de a sprijini si centrele de ocrotire sociala, dar si persoanele cu venituri foarte mici, primarii urmand sa identifice, in fiecare localitate, atat locurile in care se pot amplasa aceste panouri, cat si beneficiarii.

"Acest proiect este un statement al ARBDD, care doreste sa se implice in viata comunitatilor locale din Rezervatie. Nu stiu daca vom ajunge sa depunem proiectul la Fondul de Mediu in primii 50 sau 100 care au subventie de 90%, dar trebuie sa facem repede acest proiect, altfel vom avea sprijin mult mai putin. Si de ce sa nu profitam de faptul ca aceasta zona este una dintre cele mai insorite din tara", a mentionat guvernatorul Liviu Mihaiu.

Potrivit sursei, atat comunitatile locale, cat si locuitorii din Delta pot accesa fonduri pentru realizarea unor centrale eoliene, cu conditia ca acestea sa fie mici. "Ma declar in continuare un inamic al eolienelor pe teritoriul Rezervatiei. Daca ati fost vreodata in strainatate, ati vazut cat de sinistre sunt parcurile de eoliene. Varianta cu eoliene pentru locuitori, pe care am discutat-o cu CJ, prevede sa fie eoliene mici, de ograda, sa nu afecteze culoarul de migratie al pasarilor", a precizat guvernatorul. Realizarea proiectului, conform sursei citate, va dura, cel mai probabil, circa doi ani de la accesarea fondurilor, si ar putea constitui un model si pentru alte comunitati.

spot_img

Ultimele știri