Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Papa Francisc: Nu suntem conștienți că păcătuim față de mediu

Papa Francisc le-a transmis studenților și profesorilor de la Institutul Superior de Teologie Morală că păcatele comise împotriva mediului sunt la fel de grave ca celelalte, iar credincioșii ar trebui îndrumați să le mărturisească la spovedanie.

papa francisc
foto: wikimedia commons

Aflat la o întâlnire cu studenții și profesorii de la Academia Alfonsiana, Institutul Superior de Teologie Morală, din Roma, Papa Francisc a lansat sâmbătă un apel credincioşilor să conştientizeze păcatele comise împotriva mediului înconjurător.

Acesta s-a declarat empatic cu urgențele din punct de vedere ecologic din lume, descriindu-le ca „ţipătul pământului, violat şi rănit în mii de feluri prin exploatarea egoistă a omului”.

„Mi-a atras atenția faptul că rareori cineva să se acuze pe sine că a violat natura, Pământul, Creația”, a declarat acesta în fața experților în teologia morală. „Nu suntem încă conștienți de acest tip de păcate. Este datoria voastră să faceți oamenii conștienți”.

În 2015, Papa Francisc a emis o enciclică asupra mediului înconjurător (prima de acest gen din istoria Vaticanului), intitulată „Laudato si” (Slavă Ţie).

„Am abuzat iresponsabil de bunurile cu care Dumnezeu a înzestrat planeta. Am ajuns să ne vedem pe noi înşine ca stăpânii ei, îndreptăţiţi să o vandalizăm după bunul plac”, spunea suveranul pontif în cele 200 de pagini ale enciclicei.

e4home.ro

În consecinţă, Pământul, „casa noastră comună”, riscă să se transforme într-o „imensă groapă de gunoi”. În contrapondere, nu există decât alternativa de a „face schimbări în stilul de viaţă, în producţie și consum, pentru a combate încălzirea globală”.

Papa Francisc sublinia atunci obligaţia de a se îngriji de creaţie, care este o provocare pentru toţi oamenii de bună voinţă. Acest lucru cere, mai presus de toate, de la creştini capacitatea de a recunoaşte rădăcinile spirituale ale crizei ecologice şi de a coopera în a oferi un răspuns univoc.

Din acest motiv, îndemnase Sfântul Părinte, trebuie să ne punem cu onestitate întrebarea cu privire la cel fel de lume dorim să transmitem celor care vor veni după noi, făcând în acelaşi timp un serios examen de conştiinţă referitor la ocrotirea planetei încredinţată grijilor noastre.

spot_img

Ultimele știri