Papa Francisc îi critică pe scepticii schimbărilor climatice: „omul este un prost”

in Poluare 12 September 2017 453 Views

Întors de curând la Roma din vizita pe care a făcut-o în Columbia, Papa Francisc a spus că liderii politici și cei care au pus la îndoială schimbările climatice îi reamintesc de un un psalm biblic despre încăpățânarea omului, scrie New York Times.  

papa francisc

foto: wikimedia commons

„Omul este un prost, spune Biblia. Este la fel ca în cazul în care atunci când nu vrei să vezi, nu vezi”, a spus Suveranul pontif.

Afirmația a fost făcută în timpul unei conferință de presă, în care unul dintre subiectele abordate au fost schimbările climatice.

Cu această ocazie, Papa le-a cerut celor care au negat existența schimbărilor climatice să se consulte cu oamenii de știință, care, în mod clar, au stabilit că acestea sunt cât se poate de reale. În plus, acesta a mai spus că omenirea „va decădea” dacă schimbările climatice nu sunt recunoscute ca fiind o problemă și apoi rezolvate. Suveranul pontif a avertizat că urmările uraganelor din ultima perioadă –Irma și Harvey – ar trebui să-i facă pe oameni să înțeleagă cât de gravă este problema schimbărilor climatice.

Uraganele Irma, care a afectat statul Florida, și Harvey, care a lovit Texas, au provocat pagube de 290 de miliarde de dolari. Adică 1,5 % din PIB-ul SUA, scria AFP.

În mai, în timpul vizitei oficiale a Președintelui SUA, Donald Trump, la Vatican,  Papa Francisc i-a făcut cadou manifestul său – „ Laudato Si – Despre grija pentru casa noastră comună. Schimbările climatice au fost un subiect principal al acestui manifest.

O lună mai târziu, Donald Trump anunță, într-o conferință de presă la Casa Albă, că retrage SUA din Acordul pentru Climă, semnat în 2015 la Paris. Trump își motivează decizia spunând că restricțiile impuse de acord ar fi costat economia Americii pierderea a 2,7 milioane de slujbe, până în 2025. Despre schimbările climatice, președintele a afirmat mai demult, că „sunt o invenție a Chinei, pentru a face piața din SUA necompetitivă”.

Citește și: Schimbari climatice, pe înțelesul lui Trump. Un profesor îi explică fenomenul, prin analogii amuzante

10 miliarde de copaci vs. decizia lui Donald Trump de a se retrage din Acordul de la Paris

Comentarii

comentarii