Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Parcul Văcăreşti, sub Înaltul Patronaj al Președintelui

Într-o vizită în Parcul Natural Văcăreşti, de Ziua Pământului, Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va acorda protecţia sa şi Înaltul Patronaj acestui parc şi va fi înfiinţat un grup de lucru pentru dezvoltarea zonei. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că procedura de încredinţare a administrării Parcului va fi demarată în mai.

Foto: Lucian Muntean

„Zona aceasta a apărut mai degrabă întâmplător, a fost descoperită de câţiva entuziaşti, care au înfiinţat o asociaţie. […] A devenit o zonă foarte cunoscută şi în toată ţara. Parcul Natural Văcăreşti este un parc «sălbatic», este o zonă unde oricine doreşte să ia contact cu natura poate să o facă foarte uşor. Acest tip de parc «sălbatic» există de foarte mult în foarte multe oraşe din lume. La noi încă este o zonă puţin explorată şi, de aceea, mă bucur că exemplul Parcului Natural Văcăreşti merge mai departe”, a spus preşedintele, după vizită.

Pentru a sublinia importanţa unui astfel de parc, a acestui parc şi a conceptului, voi acorda protecţia mea şi Înaltul Patronaj acestui parc. Sper ca exemplul să fie unul pozitiv şi să avem din ce în ce mai multe zone verzi şi de acest tip, zone cvasi-sălbatice”, a explicat Iohannis gestul simbolic.

El a mai spus că va fi înfiinţat un grup de lucru pentru dezvoltarea acestei zone, care va avea rolul de a moderniza legislaţia, dar şi de a crea instrumentele specifice pentru a interveni concret şi pozitiv în parcuri naturale urbane.

„După părerea mea, este nevoie de un grup de lucru şi deja, cu domnul ministru, am convenit să fie înfiinţat acest grup de lucru, să vedem, să modernizăm legislaţia în domeniu. Fiindcă în 2018, părerea mea este că s-a greşit când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, fiindcă asociaţiile sunt cele care vin cu oamenii cei mai interesaţi şi cei mai dornici să se implice pe proiecte din care ei nu câştigă nimic. Deci este o implicare civică de o calitate foarte, foarte bună şi importantă. Pe de altă parte, avem instituţiile statului care trebuie să fie conştiente că ele au un rol aici, inclusiv în a face rost de finanţare. Nimic nu se întreţine singur. Această zonă trebuie protejată”, a mai spus președintele.

Administrarea Parcului Natural Văcăreşti

Foto: Lucian Muntean

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, prezent la aceeași vizită, de Ziua Pământului, a anunțat că procedura de încredinţare a administrării Parcului Natural Văcăreşti va fi demarată, alături de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în luna mai.

În iulie, 2018, modificările legislative (OUG 75/2018) au eliminat posibilitatea organizațiilor non-guvernamentale de a administra arii naturale protejate, fără a pune în schimb o alternativă viabilă. Până la sfârșitul lui 2020, ANANP, autoritatea responsabilă care a preluat sarcina administrării ariilor protejate, nu a reușit să găsească soluțiile și resursele necesare atingerii măcar a stadiului anterior de administrare, acest lucru determinând degradarea continuă a patrimoniului natural din România, susținea Asociația Parcului Natural Văcărești în 2020.

În luna septembrie a anului trecut, 28 de organizații nonguvernamentale cereau protejarea parcului, într-o scrisoare deschisă. La doi ani de la desființarea administrației și preluarea sa de către ANANP, parcul nu avea Consiliu Științific, Consiliu Consultativ, corp de rangeri, responsabil cu paza, infrastructura de vizitare se degrada, iar nivelul apei din lacuri era atât de scăzut, încât biodiversitatea acvatică era amenințată.

Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.

spot_img

Ultimele știri