Parc fotovoltaic de 100 milioane de euro aproape de finalizare

in Energie 6 February 2013 266 Views

Parcul se intinde pe o suprafata de 200 ha si va avea 317.000 de panouri

Parcul fotovoltaic de 65 MW, in valoare de 100 milioane de euro, dezvoltat de compania spaniola Promocion Inversolar 65, este aproape finalizat. Situat in Sebis, judetul Arad, acesta se intinde pe o suprafata de 200 ha si va avea 317.000 de panouri.

Pentru bugetul local, investitia este o sursa importanta de venituri. Va fi cel mai mare parc fotovoltatic din Romania. Am cunsocut investitorii prin intermediul unor oameni din zona care lucreaza in acest domeniu in Spania. Terenul a fost in domeniul privat al orasului si l-am vandut in urma cu doi ani investitorilorÔÇŁ, spune primarul Gheoghe Feies, citat de Mediafax.

Potrivit directorului economic al companiei spaniole, Jose Maria Abuli, primele doua proiecte vizeaza o suprafata totala de 44 de hectare, fiind instalate deja 72.000 de panouri fotovoltaice, cu o putere totala de 15 MW.

Aceste proiecte vor fi finalizare in martie-aprilie, cand vor incepe lucrarile pe alte 150 de hectare, pe care vor fi montate 245.000 de panouri, cu o putere nominala de peste 50 MW.

La realizarea parcului lucreaza 700 de oameni, 200 fiind specialisti adusi din Spania, iar restul fiind din zona sau din judetele invecinate.

Energia produsa in acest parc ar asigura necesarul pentru 100.000 de locuitori. Avem semnate deja contractele de conectare la reteaua nationala de energie electrica, productia urmand sa fie vanduta pe piata libera”, a adaugat directorul tehnic al proiectului, Dragos Baghiu.

El sustine ca in aceasta vara parcul va livra energie la capacitatea maxima, urmand sa fie create aproximativ 100 de locuri de munca permanente.

Durata de exploatare a instalatiilor de producere a energiei electrice este de 25 de ani.

Comentarii

comentarii