Parisul dă undă verde pentru grădini urbane

in Biodiversitate 11 October 2016 5,381 Views

Cetățenii vor putea planta vegetație pe străzi și în orice spațiu public din capitala Franței, potrivit publicației La Relève et La Peste. Autoritățile au adoptat vara trecută o lege care permite oricui să amenajeze grădini urbane, cu un simplu permis din partea primăriei.

grădini urbane

Foto: Primăria Paris

Primăria Parisului va emite autorizații gratuite de ocupare a domeniului public pentru toți cetățenii care vor să își înverzească orașul. În maximum o lună de la depunerea solicitării, cei interesați vor obține dreptul de a folosi terenul pentru a amenaja pe el grădini urbane, timp de 3 ani, cu prelungire tacită.

grădini urbane

Foto: Primăria Paris

Cetățenii sunt încurajați să planteze pomi fructiferi, legume, flori sau alte tipuri de vegetație pe spații neocupate, pe acoperișuri sau chiar pe fațade. Primăria vrea astfel să transforme locuitorii în „grădinari ai spațiului public parizian” și să stimuleze cultivarea a 100 de hectare până în 2020.

grădini urbane

Foto: Primăria Paris

Pe lângă autorizația de folosire a spațiului public, autoritățile vor pune la dispoziția celor interesați kituri de plantare, cu pământ și semințe. În schimb, le vor cere să semneze o așa-numită „carte a vegetării”, prin care se angajează să cultive plante locale, să nu folosească pesticide și să îngrijească vegetația.

grădini urbane

Foto: Primăria Paris

În plus, proiectul are și un rol comunitar sau social, potrivit consilierului Pénélope Komitès:

Cu acest permis, permitem parizienilor să participe la schimbarea modelului urban și la transformarea Parisului într-un oraș mai verde, la înfrumusețarea și la îmbunătățirea mediului de viață din aproprierea domiciliului sau locului de muncă. Pe lângă faptul că favorizează natura și biodiversitatea în oraș, permisul va contribui de asemenea la crearea de legături sociale și la colabărarea între vecini.

Primăria vine cu o serie de sugestii, însă își încurajează cetățenii să fie creativi și să vină la rândul lor cu propuneri. Exemple de revitalizare a orașului cu ajutorul vegetației există deja în capitala Franței.

grădini urbane

Foto: Primăria Paris

Comentarii

comentarii