Paris-ul renunţă treptat la biletele de metrou din hârtie în favoarea cardurilor electronice

in Politici verzi, Transport 20 June 2019 43 Views

Administratorii Metroului din Paris au început să schimbe cartelele de hârtie cu carduri electronice, în cadrul unui proiect ce vizează renunţarea graduală la tichetele din hârtie, cu scopul de a proteja mediul înconjurător.

Cardurile se vor numi Navigo Easy sunt concepute în special utilizatorilor ocazionali şi turiştilor, potrivit Ile-de-France Mobilites, compania municipală care administrează sistemul de transport public din capitala Franţei.

Noile carduri costă doi euro şi pot fi utilizate pentru o singură călătorie sau ca tichete de o zi, însă permit şi accesul în autobuzele care circulă spre şi dinspre aeroporturile pariziene. Acestea se vor vinde în toate staţiile de transport în comun din Paris şi pot fi reîncărcate în dispozitive prezente în aceste staţii.

Tichetele de unică folosinţă fabricate din hârtie sunt în continuare valabile, dar ele urmează să fie eliminate până în 2020 sau, cel mai târziu, în 2021.

Autoritățile estimează că peste 500 de milioane de tichete de hârtie sunt vândute în capitala franceză în fiecare an şi ajung, după ce sunt utilizate, în coşurile de gunoi sau pe străzi.

“Un tichet de metrou care a fost aruncat pe stradă are nevoie de un an pentru a se dezintegra, aproape la fel de mult ca un muc de ţigară”, au explicat reprezentanţii companiei municipale Ile-de-France Mobilites.

Mulţi parizieni folosesc deja tichete reîncărcabile Navigo pentru călătoriile lor lunare sau anuale. Totuşi, acest tip de tichet trebuie să fie achiziţionat în urma unei comenzi specifice şi este personalizat. 

Comentarii

comentarii