Parlamentarii UE sprijină reducerea cu 35% a emisiilor de CO2 pentru camioane până în 2030

in Transport 22 October 2018 27 Views

Parlamentarii UE au votat un proiect care prevede o reducere de 35% a emisiilor de dioxid de carbon de la camioanele noi p├ón─â ├«n 2030, ┼či deschid astfel calea c─âtre m─âsuri ambi╚Ťioase de limitare a schimb─ârilor climatice, ├«n ciuda temerilor legate de competitivitatea industriei.

M─âsura vine dup─â ce ├«n urm─â cu dou─â s─âpt─âm├óni, UE a convenit s─â caute o reducere de 35% a emisiilor de autovehicule p├ón─â ├«n acela┼či an. Obiectivul va fi primul standard de CO2 pentru camioanele din UE, care ├«n prezent nu are limite asupra emisiilor. Emisiile camioanelor reprezint─â aproape un sfert din emisiile totale provenite din transportul ├«n UE.

Iniţiatorul proiectului, Bas Eickhout, a declarat că votul a trimis un semnal clar că UE are intenţii serioase în ceea ce privește limitarea încălzirii globale. Votul, care a trecut cu 47 la 6 în cadrul Comisiei pentru Mediu a Parlamentului European, a stabilit obiective climatice mai dure faţă de cele propuse de executivul UE în mai, care prevedea reducerea cu 30% a emisiilor de CO2 până în 2030.

UE va reduce emisiile de carbon de la mașini și dube cu doar 35% până în 2030

Luna viitoare, Parlamentul UE trebuie s─â aprobe votul dat pentru acest proiect. Discu╚Ťiile cu cele 28 de guverne ale blocului privind o lege final─â, care va ├«ncepe dup─â aprobarea parlamentului, vor fi mai dure deoarece ╚Ť─ârile cu industriile mari din industria auto se tem c─â regulile mai stricte ar putea ├«mpiedica cre╚Öterea economic─â ╚Öi desfiin┼úa locuri de munc─â. ├Änainte de vot, deputa╚Ťii au avut p─âreri ├«mp─âr╚Ťite cu privire la limitele intermediare ale emisiilor p├ón─â ├«n 2025, o parte fiind ├«ngrijora┼úi pentru climat ╚Öi al┼úii pentru competitivitatea industriei. ├Än cele din urm─â, au solicitat o reducere de 20% p├ón─â ├«n 2025 fa╚Ť─â de cele 15% elaborate de Comisia European─â. Comitetul a cerut, de asemenea, produc─âtorilor s─â v├ónd─â mai multe vehicule cu emisii reduse, stabilind o cot─â ╚Ťint─â a flotei lor noi de vehicule de 5% p├ón─â ├«n 2025 ╚Öi 20% p├ón─â ├«n 2030.

Grupul de Transport & Mediu a declarat c─â m─âsurile ar trebui s─â conduc─â la producerea de vehicule mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, contribuind la realizarea obiectivului UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de ser─â cu cel pu╚Ťin 40% fa╚Ť─â de nivelurile din 1990 p├ón─â ├«n 2030.

Asocia╚Ťia European─â a Produc─âtorilor de Automobile (ACEA) a solicitat o reducere cu mult mai mic─â, de 16% din emisiile de CO2 p├ón─â ├«n 2030 ┼či a avertizat c─â limite mai stricte ar putea duce la sc─âderea profiturilor ┼či a locurilor de munc─â.

27 de orașe mari ale lumii au făcut progrese semnificative în reducerea emisiilor de carbon

Comentarii

comentarii