Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Parlamentul European a adoptat Raportul pentru Schimbari Climatice

Raportul final al comisiei temporare pentru schimbari climatice a fost adoptat miercuri, la Strasbourg, in plenul Parlamentului European cu o larga majoritate de 570 voturi pentru si doar 78 impotriva, informeaza Agerpres. Raportul ofera recomandari pentru viitoarea politica integrata a protectiei mediului cu obiectivul principal de mentinere a cresterii temperaturii medii globale cu 2°C.  

Raportul elaborat de eurodeputatul Karl-Heinz Florenz (PPE-DE) solicita reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 25-40 la suta pana in 2020, respectiv 80 la suta pana in 2050 fata de nivelul din 1990. Membrii PE se declara "extrem de preocupati de faptul ca, astfel cum se indica in numeroase rapoarte stiintifice recente, efectele schimbarilor climatice sunt mult mai rapide si mult mai grave decat se credea pana acum".

In consecinta, se cere Comisiei sa monitorizeze indeaproape cele mai recente rezultate ale cercetarilor stiintifice pentru a aprecia daca obiectivul UE de 2 grade C este rezonabil si daca ar evita schimbarile climatice periculoase. In raport sunt prezentate o serie de masuri in domeniile energiei, biocarburantilor, logisticii, turismului, captarii si stocarea carbonului, protectia solului, a padurilor, managementul apei, pescuit, promovarea tehnologiilor de viitor, educatie.

Raportul prevede crearea unor parteneriate pentru producerea de energie solara cu state terte din spatiul mediteranean care sa vizeze intr-o faza initiala generarea de energie solara si transferarea acestuia catre Uniunea Europeana prin cabluri de inalta tensiune si care, intr-o a doua faza, ar putea reprezenta baza pentru producerea de electricitate si astfel pentru trecerea la o economie bazata pe energii regenerabile.

In sectorul constructiilor din Europa, obiectivul pe termen lung consta in obtinerea unor performante energetice neutre pentru cladirile pentru locuit, pana in 2015, si in noile cladiri comerciale si publice pana in 2020 si acest obiectiv ar trebui extins pe termen lung pentru a include cladirile renovate. Raportul propune crearea unui fond climatic si/sau a unor fonduri corespunzatoare in statele membre si vede posibila infiintarea unui stoc de capital pentru finantarea unei politici viitoare referitoare la clima, avand in vedere caracterul conditionat al oricarei planificari actuale in ceea ce priveste masurile individuale ale respectivei politici si investitiile si solidaritatea pe care le va presupune.

Energia nucleara, admisa de PE

In domeniul energiei nucleare, membrii PE recunosc diversele abordari ale statelor membre privind energia nucleara si indeamna Comisia Europeana sa acorde o atentie speciala deseurilor radioactive si intregului ciclu pentru a imbunatati siguranta nucleara. La 25 aprilie 2007, Parlamentul European a decis constituirea unei comisii temporare pentru schimbarile climatice, care sa aiba ca atributii, printre altele, formularea de propuneri privind viitoarea politica integrata a Uniunii Europene in materie de schimbari climatice si coordonarea pozitiei Parlamentului European in privinta negocierii cadrului international al politicii climatice dupa 2012, analizarea si evaluarea situatiei schimbarilor climatice si elaborarea de propuneri de actiuni adecvate, la toate nivelurile, insotite de evaluari ale impactului lor financiar si ale eventualelor costuri in absenta actiunilor respective, analizarea modului in care legislatia comunitara in domeniu a fost aplicata pana in prezent si in acest sens organizarea de audieri cu parlamentele si guvernele statelor membre si ale tarilor terte, cu institutiile europene si cu organizatiile internationale, precum si cu reprezentanti ai comunitatii stiintifice, ai intreprinderilor si ai societatii civile, inclusiv cu retelele de autoritati locale si regionale. Comisa este prezidata de eurodeputatul italian Guido Sacconi (PSE). In februarie 2008, Parlamentul European a decis prelungirea cu noua luni a mandatului comisiei temporare, incepand cu 10 mai 2008.

spot_img

Ultimele știri