Parlamentul European face primul pas spre economia circular─â

in Business, Energie, Poluare, Strategii 10 July 2015 784 Views

Raportul ÔÇťEficien╚Ťa Resurselor: Tranzi╚Ťia spre Economia Circular─âÔÇŁ a fost votat joi, 9 iulie, cu o majoritate de 394 de voturi, 197 ├«mpotriv─â ╚Öi 82 de ab╚Ťineri, ├«n plenul Parlamentului European. Votul vine dup─â ce Comisia European─â a anulat, la finele anului trecut, proiectul pilot ÔÇťEconomie Circular─â: De╚Öeuri┬á ╚Öi ResurseÔÇŁ, cu promisiunea c─â va consolida propunerea legislativ─â.

Circular+Economy+Article

Potrivit textului raportului, Uniunea European─â trebuie s─â utilizeze mai eficient resursele sale naturale. O cre╚Ötere de 30% ├«n productivitatea resurselor p├ón─â ├«n 2030 ar putea cre╚Öte PIB-ul Uniunii cu aproape 1% ╚Öi ar putea crea 2 milioane de locuri de munc─â suplimentare, durabile. Dar pentru a ob╚Ťine aceast─â cre╚Ötere, UE are nevoie de obiective obligatorii de reducere a de╚Öeurilor, de o revizuire a legisla╚Ťiei privind ecodesignul ╚Öi de m─âsuri de deconectare a cre╚Öterii economice de utilizarea resurselor, mai spun ei, cer├ónd Comisiei Europene s─â fac─â propuneri legislative ├«n acest sens p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2015.

ÔÇŁEste o modificare de paradigm─â, o schimbare sistemic─â ceea ce tr─âim ast─âzi, precum ╚Öi o posibilitate uria╚Ö─â, ascuns─â de afaceri. Poate fi creat─â doar dac─â ajut─âm s─â se creeze un nou ecosistem de afaceri. Mai ├«nt├ói, avem nevoie de un set de indicatori ╚Öi obiective. Avem nevoie de o revizuire a legisla╚Ťiei existente, pentru c─â aceasta nu cuprinde valoarea serviciilor de ecosistem. Avem nevoie de o l─ârgire a acoperirii directivei ecodesignului, o re├«nnoire a directivei de╚Öeurilor ╚Öi o aten╚Ťie sporit─â pentru anumite domenii cum ar fi cl─âdirile sustenabileÔÇŁ, a spus raportorul Sirpa Pietik├Ąinen.

Zero deșeuri

Noile obiective obligatorii privind reducerea de╚Öeurilor ar putea duce la crearea a 180.000 de locuri de munc─â, spun deputa╚Ťii. Ei cer Comisiei s─â depun─â astfel de obiective p├ón─â la sf├ór╚Öitul anului 2015, inclusiv obiective obligatorii privind reducerea de╚Öeurilor, precum ╚Öi ╚Öi o reducere gradual─â a tuturor terenurilor de de╚Öetare.

De asemenea, deputa╚Ťii au cerut Comisiei s─â promoveze crearea ├«n statele membre a unor conven╚Ťii care s─â propun─â ca sectorul de distribu╚Ťie a alimentelor s─â distribuie produsele nev├óndute c─âtre asocia╚Ťii de caritate.

Produse mai rezistente

Europarlamentarii au solicitat Comisiei s─â promoveze o abordare bazat─â pe ciclul de via╚Ť─â a politicii privind produsele ╚Öi a ecodesignului. Acesta ar trebui s─â includ─â revizuirea legisla╚Ťiei privind ecodesignul p├ón─â la sf├ór╚Öitul lui 2016, ├«n vederea l─ârgirii ariei sale de aplicabilitate ╚Öi acoperirii tuturor grupelor de produse. Ei au mai cerut Comisiei ╚Öi s─â defineasc─â cerin╚Ťele pentru criterii cum ar fi durabilitatea, reparabilitatea, reutilizabilitatea ╚Öi reciclabilitatea ╚Öi s─â propun─â m─âsuri pentru eliminarea ├«nvechirii planificate.

 Decuplarea creșterii economice de resursele naturale

Pentru a combate problema resurselor limitate, extrac╚Ťia ╚Öi utilizarea resurselor trebuie reduse, iar leg─âtura dintre cre╚Öterea economic─â ╚Öi utilizarea resurselor naturale trebuie eliminat─â, spun deputa╚Ťii. Pentru a face resursele mai durabile p├ón─â ├«n 2050, politica UE trebuie s─â prevad─â reducerea consumului de resurse la nivele durabile, o mai mare utilizare a resurselor regenerabile ╚Öi eliminarea gradual─â a substan╚Ťelor toxice.

Textul mai arat─â c─â din 2018 ar trebui s─â fie obligatorii indicatori privind eficien╚Ťa resurselor, m─âsurarea consumului de resurse, inclusiv importurile ╚Öi exporturile, precum ╚Öi utilizarea acestora. Deputa╚Ťii cer un target obligatoriu la nivelul UE de cre╚Ötere a eficien╚Ťei resurselor de 30% p├ón─â ├«n 2030 (raportat la nivelul din 2014), precum ╚Öi obiective individuale pentru fiecare stat membru.

Potrivit datelor existente, Europa este mai dependent─â de resursele importate dec├ót orice alt─â regiune a lumii ╚Öi multe resurse se vor epuiza ├«n termen relativ scurt. ├Ämbun─ât─â╚Ťirea utiliz─ârii resurselor ar putea duce la economii nete substan╚Ťiale pentru companiile, autorit─â╚Ťile publice ╚Öi consumatorii din UE, estimate la 600 miliarde de euro sau 8% din cifra de afaceri anual─â, reduc├ónd emisiile totale anuale de gaze cu efect de ser─â cu 2-4%.

Citește și:

Parlamentul European voteaz─â pentru limitarea folosirii pungilor de plastic

 

Comentarii

comentarii