Membrii Parlamentului European propun noi m─âsuri pentru reducerea polu─ârii cu plastic

in Poluare, Slider homepage 17 September 2018 134 Views

Membrii Parlamentului European au semnat un proiect de rezolu╚Ťie care propune m─âsuri pentru combaterea polu─ârii cu plastic, printre care ╚Öi interzicerea complet─â a plasticului oxodegradabil ╚Öi a microplasticelor din cosmetice p├ón─â ├«n 2020, noi standarde de calitate pentru plasticele reciclate ╚Öi stimulente pentru opera╚Ťiuni de colectare a de╚Öeurilor marine.

Proiectul de rezolu╚Ťie a fost adoptat s─âpt─âm├óna trecut─â cu 597 voturi pentru, 15 ├«mpotriv─â ╚Öi 25 de ab╚Ťineri. Raportul ├«ncurajeaz─â crearea unei pie╚Ťe unice pentru materialele din platic reciclate ╚Öi propune m─âsuri pentru gestionarea de╚Öeurilor marine.

Plasticul oxodegradabil nu este biodegradabil ╚Öi con╚Ťine aditivi periculo╚Öi cum ar fi metale grele, care ajut─â la o degradare mai rapid─â a materialului. Proiectul de rezolu╚Ťie propune interzicerea plasticului oxodegradabil p├ón─â ├«n 2020, precum ╚Öi interzicerea utiliz─ârii microplasticelor ├«n produse cosmetice.

Membrii Parlamentului European cer Comisiei Europene s─â propun─â standarde de calitate pentru a impulsiona pia╚Ťa plasticelor secundare, ╚Ťin├ónd cont de gradele variate de reciclare care sunt compatibile cu utiliz─âri diferite ╚Öi asigur├ónd siguran╚Ťa, de exemplu ├«n situa╚Ťiile ├«n care plasticele reciclate sunt utilizate pentru fabricarea recipientelor de alimente.

Statele membre ar trebui s─â ia ├«n considerare reducerea TVA-ului pentru produsele care con╚Ťin materiale reciclate.

Membrii Parlamentului European subliniaz─â c─â exist─â mai multe moduri de a atinge rate ├«nalte de colectare selectiv─â ╚Öi reciclare, printre care se num─âr─â ╚Öi scheme de extindere a responsabilit─â╚Ťii produc─âtorilor, sisteme de restituire ╚Öi cre╚Öterea gradului de con╚Ötientizare a publicului.

Ei subliniaz─â rolul important pe care pescarii l-ar putea juca ├«n combaterea polu─ârii cu plastic, ├«n special prin colectarea de╚Öeurilor ├«n timpul pescuitului, ╚Öi propun statelor s─â sus╚Ťin─â aceast─â activitate prin acordarea de stimulente.

ÔÇ×Raportul meu nu este un apel ├«mpotriva plasticului, ci pentru o economie circular─â a plasticului, ├«n care gestion─âm plasticul ├«ntr-un mod responsabil ╚Öi sustenabil, astel ├«nc├ót s─â putem opri efectele sale nocive ╚Öi s─â ├«i p─âstr─âm valoarea ├«n lan╚Ť. Pentru a reu╚Öi, trebuie s─â folosim aceast─â strategie ca un punct de sprijin pentru modele circulare de produc╚Ťie ╚Öi consum. Trebuie s─â oferim solu╚Ťii specifice, pentru c─â nu exist─â solu╚Ťii universale. ╚śi trebuie s─â lucr─âm ├«mpreun─â ├«n cadrul ├«ntregului lan╚Ť valoric.ÔÇŁ, a declarat Mark Demesmaeker, membru al Grupul Conservatorilor ╚Öi Reformi╚Ötilor Europeni.

Conform Comisiei Europene, 87% dintre cet─â╚Ťenii Uniunii Europene spun c─â sunt ├«ngrijora╚Ťi de efectul plasticului asupra mediului. Produc╚Ťia global─â anual─â de plastic a ajuns la 322 de milioane de tone ├«n 2015 ╚Öi se va dubla ├«n urm─âtorii 20 de ani. Doar 30% dintre de╚Öeurile de plastic sunt colectate pentru reciclat, ├«n timp ce doar 6% din plasticul de pe pia╚Ť─â este f─âcut din materiale reciclate. Plasticul reprezint─â 85% din de╚Öeurile de pe plaje ╚Öi peste 80% din de╚Öeurile marine.

Comentarii

comentarii