Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Parlamentul European a votat directiva de strategie maritima

Parlamentul European (PE) a votat marti directiva de strategie maritima, informeaza europa.eu. PE a aprobat textul negociat de presedintia portugheza si Parlament, dupa mai multe intalniri desfasurate intre Consiliu, PE si Comisie. Dupa intrarea in vigoare, directiva va obliga statele membre sa se asigure ca apele marine ale UE sunt curate pana cel tarziu in 2020. Alaturi de directiva cadru a apei, directiva strategiei maritime va pune bazele unui sistem complet de protectie a apei.

"Sunt incantat de rezultatul votului din PE. Este vital pentru UE sa-si protejeze apele maritime si sa-si curete marile si oceanele", a declarat Stavros Dimas, comisarul de Mediu al UE.

Obiectivele strategiei vor fi atinse prin stabilirea regiunilor si sub-regiunilor marine care vor fi gestionate de statele membre, intr-o maniera integrata, pe baza criteriilor de mediu. Fiecare strategie va avea un plan de actiune care va fi implementat in mai multe etape. Intr-o prima faza, statele determina starea de mediu si amenintarile din zonele maritime, urmand sa stabileasca apoi cele mai bune politici. Programele de masuri trebuie stabilite pana in 2015.

Prin aceasta directiva, statele membre sunt obligate sa stabileasca arii marine protejate, iar statele care impart o regiune maritima vor coopera pentru asigurarea coerentei politcilor. Si cooperarea cu tarile care nu sunt membri UE devine necesara in cazul in care acestia se invecineaza cu o mare a UE.

Strategia isi propune sa mentina activitatile umane din zonele maritime intre limite acceptabile pentru a asigura diversitatea ecologica a apelor.

Ecosistemele marine sunt o sursa majora de biodiversitate si joaca un rol cheie pentru fenomenele meteo si climatice. Conservarea lor devine indispensabila prosperitatii economice a regiunilor maritime si a intregii UE.
Mediul marin din UE se deterioreaza insa cu rapiditate ca urmare a cresterii presiunilor asupra resurselor naturale maritime.

Amenintarile asupra mediului maritim al UE variaza de la impactul schimbarilor climatice, pescuitul comercial, introducerea speciilor exotice, poluarea, forarile de petrol si gaze, deversarile de petrol, ingrasaminte agricole si ape uzate netratate.

Apele maritime ale UE acopera 3 milioane de kilometri patrati, dar pana la adoptarea acestei strategii nu au fost luate masuri directe pentru protejarea lor.

Foto: rixane.com

spot_img

Ultimele știri