Parlamentul german devine cladire verde

Reichstagul va deveni curand cel mai verde parlament din lume, ca urmare a deciziei luate de membrii acestuia ca energia din cladire sa provina numai din surse regenerabile, informeaza The Guardian.

Inca de la sfarsitul verii cladirea a facut o schimbare pe surse verzi de energie precum apa, vantul si energia solara, inlocuindu-le pe cele vechi pe care s-au bazat pana acum.

Planul de transformare a cladirii Reichstagului , unul dintre simbolurile Berlinului, intr-o cladire verde au fost initiate inca din anul 1990. Pe langa cupola de sticla proiectata de arhitectul Sir Norman Foster, s-au mai facut si investitii pentru siguranta eficientei energetice, care au condus la o reducere de 94% a emisiilor de dioxid de carbon.

Arhitectura acoperisului permite iluminarea naturala a cladirii, iar zidurile groase si bine izolate construite in secolul al XIX-lea retin temperatura calda pe timpul iernii si racoroasa pe timpul verii. Astfel aparatele de aer conditionat nu mai sunt folosite intens in cladire.

In prezent, generatoarele aflate la subsolul Parlamentului care functioneaza cu biocombustibil produc 40% din energia cladirii pentru iluminat, incalzire, aer conditionat sau apa, in timp ce restul se obtine din carbune si energie nucleara.

Reichstagul, care de 9 ani este cladirea Parlamentului german, va face un pas inainte renuntand in totalitate la sursele conventionale pentru cele regenerabile, care vor fi aprovizionate din afara cladirii.

Un subcomitet parlamentar a fost de acord saptamana trecuta cu cererile pentru introducerea energiei regenerabile care sa o inlocuiasca pe cea conventionala, si se pregateste sa aleaga un furnizor pana la sfarsitul verii.

Germania are in momentul de fata cea mai de succes industrie curata din lume. In prezent, facturile de energie se ridica la suma de 3 milioane de euro. Taxele vor scadea cu 13% in primii ani si cu 27% in urmatorii 12 ani.

In Germania exista deja locuinte atat de eficiente energetic incat ajung chiar sa vanda energia pe care o produc.

spot_img

Ultimele știri