Părți din cea mai mare banchiză din lume se topesc rapid

Părți din cea mai mare banchiză din lume se topesc de 10 ori mai repede decât restul acesteia din cauza încălzirii suprafeței oceanului, având implicații îngrijorătoare pentru nivelul mării, avertizează oamenii de știință într-un nou studiu.

Descoperirea a fost făcută în cadrul unui studiu al banchizei Ross, care este aproximativ de dimensiunea Franței și joacă un rol vital în stabilizarea Antarcticii.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat patru ani de observații a interacțiunii dintre sectorul de nord-vest al banchizei și oceanul care o înconjoară și au descoperit că soarele încălzește suprafața oceanului, care la rândul lui topește banchiza într-un ritm mai rapid decât se estima.

„În general, se crede că stabilitatea banchizelor este legată de expunerea lor la apa caldă din adâncul oceanelor, dar am descoperit că apa de suprafață încălzită de soare joacă și ea un rol important în topirea banchizelor.”, a explicat într-un comunicat de presă Craig Stewart, autor al studiului și cercetător la National Institute of Water and Atmospheric Research în Noua Zeelandă.

Conform lui Stewart, descoperirea indică faptul că banchiza se va topi și mai rapid în viitor, deoarece schimbările climatice vor topi probabil gheața marină din Marea Ross, ducând la încălzirea suprafeței oceanului.

NASA: o gaură de peste 300 de metri a fost descoperită într-un ghețar din Antarctica

Conform cercetătorilor, banchiza este stabilă în prezent, însă este mult mai vulnerabilă decât se credea până acum. Apa caldă de suprafață ajunge într-o cavitate lângă o zonă în care banchiza intră în contact cu Insula Ross, care o ajută să rămână stabilă. Dacă presiunea pe acest punct de fixare este redusă, banchiza ar putea deveni mai puțin stabilă, însemnând că topirea dintr-o anumită zonă ar putea avea un impact asupra ghețarilor din împrejurimi, aflați până la 900 de kilometri distanță.

Dacă toate banchizele mari ale lumii s-ar topi, nivelul mării ar putea crește cu câțiva metri sau chiar mai mult.

Conform unui studiu realizat anul trecut, Antarctica se topește într-un ritm fără precedent și a pierdut 2.7 trilioane de tone de gheață din 1992 și până în prezent, însemnând o creștere globală a nivelului mării de peste 7.5 mm. Cercetătorii avertizau că fără luarea unor măsuri urgente în următorul deceniu, topirea gheții ar putea contribui cu mai mult de 25 cm la o creștere globală a nivelului mării de mai mult de un metru până în 2070. Încălzirea ar putea duce la colapsul Antarcticii de Vest, iar nivelul mării ar putea crește cu 3.5 m.

spot_img

Ultimele știri