Păsările exotice din parcurile bucureştene vor fi mutate

in Biodiversitate 28 April 2021 70 Views

Păsările exotice aflate aflate în parcurile Primăriei Capitalei şi în gestiunea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) vor fi transferate gratuit către grădini zoologice sau rezervaţii în măsură să le asigure bunăstarea, potrivit unei hotărâri aprobate de consilierii municipali în şedinţa de marţi.

Hotărârea a fost adoptată cu 51 de voturi “pentru” şi trei abţineri.

“Se aprobă transferul tuturor păsărilor exotice aflate în gestiunea ALPAB, cu titlu gratuit, către Administraţia Grădina Zoologică Bucureşti, precum şi către alte grădini zoologice sau rezervaţii aparţinând altor UAT-uri, asociaţii şi organizaţii pentru protecţia animalelor din România, în măsură de a le asigura bunăstarea şi serviciile veterinare obligatorii prin lege. (…) Transferul se va face în baza unui protocol încheiat între ALPAB cu fiecare instituţie sau organizaţie care preia un număr de păsări exotice din gestiunea ALPAB. Cheltuielile cu transportul, evaluarea stării de sănătate şi carantinarea revin în sarcina unităţii primitoare”, se arată în hotărâre.

ALPAB mai avea în gestiune, pe 26 februarie 2021, 38 de păsări exotice, achiziţionate în baza unei hotărâri de Consiliu General din 2004, dintr-un număr de 245 de exemplare înregistrate în 2013. Dar, ALPAB nu are un departament specializat care să aibă ca rol îngrijirea păsărilor exotice.

Pentru salvarea şi asigurarea bunăstării ultimelor exemplare de păsări exotice rămase se impune transferul lor, se mai arată în document.

Comentarii

comentarii