Energia eolian─â vs. p─âs─âri migratoare. Care este impactul ╚Öi ce solu╚Ťii exist─â

in Biodiversitate, Energie 22 May 2017 111 Views

├Än cadrul conferin╚Ťei despre schimb─ârile climatice┬áde la Bonn (Germania), organizat─â de┬áConven┼úia Cadru a Na┼úiunilor Unite asupra Schimb─ârilor Climatice (UNFCCC), au existat dezbateri cu privire la modul ├«n care turbinele eoliene ╚Öi liniile electrice afecteaz─â p─âs─ârile migratoare.┬á

p─âs─ârile migratoare

foto: blogs.worldwatch.org

Potrivit BBC, dou─â dintre solu╚Ťiile propuse de oamenii de ╚Ötiin╚Ť─â, au fost oprirea la cerere a centralelor eoliene ╚Öi montarea unor dispozitive de modificare a direc╚Ťiei, semnalizate┬ála fiecare 20 de metri pe liniile electrice.

Solu╚Ťiile au fost deja testate┬ála┬ácentrala eolian─â┬áEl Zayt┬á(Egipt). Parcul eolian are o putere nominal─â total─â de 200.000 de kW. Potrivit speciali╚Ötilor, ├«n 2014 pe deasupra parcului eolian, au zburat┬ácirca 290.000 de p─âs─âri migratoare.┬áAici, guvernul ├«mpreun─â cu dezvoltatorii parcurilor eoliene au testat un sistem de oprire la cerere a turbinelor, proiectat s─â se opreasc─â ├«n momentul ├«n care pe radar sunt detectate p─âs─âri.

Radare pentru p─âs─âri

├Än septembrie 2016, la El Zayt┬ás-au montat dou─â radare pentru p─âs─âri. De la sol, mai multe echipe de ornitologi, pozi╚Ťionate pe distan╚Ťe cuprinse ├«ntre┬á 2,5 ╚Öi 5 km ┬áfa╚Ť─â de parcul eolian, supravegheau procesul. ├Än momentul ├«n care radarele┬ádetecteaz─â p─âs─ârile, sistemul se declan╚Öeaz─â ╚Öi turbinele eoliene se opresc din func╚Ťionare timp de patru minute. Potrivit celor care au prezentat detaliile proiectului ├«n cadrul conferin╚Ťei de la Bonn, testul a avut succes.

ÔÇ×├Änc─â a╚Ötept─âm datele culese din monitoriz─âri. Proiectul s-a desf─â╚Öurat destul de bine ╚Öi faptul c─â am reu╚Öit s─â mont─âm acele linii de modificare a direc╚Ťiei care chiar s─â func╚Ťioneze ├«ntr-un parc eolian, reprezint─â un real succesÔÇŁ, a spus┬áAida Kowalska de la┬áBirdlife International.

Cercet─âtorii ├«nc─â rafineaz─â sistemul ╚Öi spun c─â acesta ar putea fi folosit ╚Öi ├«n alte parcuri eoliene, dar ├«nc─â nu exist─â o solu╚Ťie universal─â care s─â rezolve toate problemele de acest tip.

ÔÇ×Este un model care ar putea fi aplicat oriunde dar, ├«n mod special, este foarte folositor ├«n contextul migra╚Ťiei p─âs─ârilor. Acesta este una dintre numeroasele m─âsuri care ar putea fi luate, dar primul pas este s─â identific─âm cea mai bun─â metod─â pentru a reduce impactulÔÇŁ, a spus Edward Perry din cadrul Birdlife International.

În Germania, creșterea rapidă a sectorului energiei eoliene a dus la creșterea numărului de cabluri și stâlpi de electricitate, pentru a facilita transportul energiei din nord, acolo unde este generată, în sud, unde este consumată.

Potrivit NABU (Uniunea pentru Conservarea Naturii ╚Öi a Biodiversit─â╚Ťii, cea mai mare asocia╚Ťie de acest tip din Germania), mai mult de 1,5 milioane de p─âs─âri se prind ├«n firele electrice ├«n fiecare an.

 

Comentarii

comentarii