Patru solu╚Ťii inovatoare pentru combaterea s─âr─âciei energetice din Europa

in Energie 25 June 20186 Views

Aproximativ 460.000 dintre gospod─ârii din Rom├ónia nu au acces formal la energie, ├«n timp ce┬á20% din cet─â╚Ťeni tr─âiesc ├«n s─âr─âcie energetic─â. La nivel european┬áexist─â ├«ntre 50 ╚Öi 125 de milioane de oameni care se lupt─â zilnic pentru a-╚Öi asigura confortul termic ╚Öi alimentarea cu energie electric─â a locuin╚Ťei la un pre╚Ť accesibil. Patru┬áinovatori sociali europeni ╚Öi-au prezentat solu╚Ťiile de optimizare energetic─â ÔÇô de la aplica╚Ťii web la sisteme de ├«nchiriere ╚Öi consiliere bugetar─â – ├«n cadrul seminarului “Social Innovation to Tackle Fuel Poverty: What Works in Romania?”, organizat de┬áAshoka Rom├ónia ╚Öi Enel Rom├ónia.

Patru solu╚Ťii inovatoare pentru combaterea s─âr─âciei energetice din Europa

Care sunt cele patru solu╚Ťii?

Samenlevingsopbouw (Belgia) este un sistem de ├«nchiriere ╚Öi achizi╚Ťie ├«n rate, ├«n condi╚Ťii speciale de finan╚Ťare, de aparatur─â electrocasnic─â av├ónd o clas─â energetic─â superioar─â, deci capabil─â s─â genereze economii de energie. Aceast─â solu╚Ťie inovatoare ofer─â acces la aparatur─â electrocasnic─â eficient─â oamenilor care ├«n mod normal nu ├«╚Öi pot permite astfel de dispozitive.

Sunt asistent social ╚Öi lucrez pentru ameliorarea s─âr─âciei energetice de 6 ani. Am ├«nceput prin dialog social ╚Öi advocacy, dar una din problemele pentru care nu puteam g─âsi o solu╚Ťie era faptul c─â oamenii foloseau aparate electrocasnice vechi cu un consum ridicat de energie. Este un cerc vicios, ace╚Öti oameni se ad├óncesc ├«n datorii pentru c─â nu ├«╚Öi pot pl─âti factura la energie ╚Öi nu ├«╚Öi pot schimba electronicele pentru c─â au deja datorii. Dar nu puteam s─â le oferim pur ╚Öi simplu banii, a╚Öa c─â am g─âsit o solu╚Ťie astfel ├«nc├ót s─â rezolv─âm problema de la surs─â: am ├«nceput s─â le ├«nchiriem oamenilor electrocasnise eficiente din punct de vedere energeticÔÇŁ, a povestit Stefan Goemaere, ini╚Ťiatorul sistemului belgian.

Organiza╚Ťia ECODES (Spania) deruleaz─â proiectul ÔÇťNicio cas─â f─âr─â energieÔÇŁ, care ofer─â o solu╚Ťie tehnologic─â la problema s─âr─âciei energetice. Cu ajutorul unui chestionar sunt adunate date despre starea familiei ╚Öi a locuin╚Ťei ╚Öi date cu privire la contractele de utilit─â╚Ťi de la persoanele vulnerabile. Pe baza lor, aplica╚Ťia ofer─â un raport cu sfaturi pentru reducerea consumului de energie.

Renania de Nord – Westfalia ├Ämpotriva S─âr─âciei Energetice este un proiect al Verbraucherzentrale NRW (Germania), care ofer─â gratuit consiliere bugetar─â, juridic─â ╚Öi consiliere cu privire la modalit─â╚Ťi de sc─âdere a consumului de energie pentru gospod─âriile afectate de s─âr─âcie energetic─â. Ini╚Ťiativa urm─âre╚Öte s─â previn─â deconect─ârile ╚Öi s─â asigure acces permanent la energie pentru gospod─âriile afectate.

Plymouth Energy Community (Marea Britanie) ajut─â localnicii ╚Öi organiza╚Ťiile locale s─â transforme felul ├«n care ei cump─âr─â, folosesc ╚Öi produc energie ├«n ora╚Ö. Activitatea PEC se concentreaz─â pe trei obiective majore: reducerea facturilor la energie ╚Öi a s─âr─âciei energetice, ├«mbun─ât─â╚Ťirea eficien╚Ťei energetice ╚Öi generarea unui flux de energie verde local─â c─âtre ora╚Ö.

Comentarii

comentarii