Patrula de Reciclare duce no╚Ťiunea de colectare a DEEE-urilor la sate

in Ora de ecologie 15 December 2017 244 Views

Patrula de Reciclare se recomand─â ca o echip─â na╚Ťional─â de profesori, copii ╚Öi tineri voluntari care promoveaz─â colectarea selectiv─â a de╚Öeurilor de echipamente electrice ╚Öi electronice (DEEE) ca gest responsabil fa╚Ť─â de mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi fa╚Ť─â de comunitate.

Patrula de Reciclare face ac╚Ťiuni de colectare a DEEE-urilor la sate

├Än cei 7 ani de la lansare, ├«n program au fost implica╚Ťi ├«n jur de 100.000 de elevi ╚Öi profesori care au informat ├«mpreun─â peste 4.500.000 de rom├óni ╚Öi au contribuit la colectarea responsabil─â a 2,5 milioane de kilograme de DEEE.

├Än anul ╚Öcolar 2017-2018, sunt ├«n jur de 900 de echipe din 350 de localit─â╚Ťi (re╚Öedin╚Ťe de jude╚Ť, ora╚Öe, comune, sate), din care 40% sunt din mediul rural. O echip─â are ├«n jur de 20 de membri, iar ace╚Ötia pot fi la gr─âdini╚Ť─â, ╚Öcoal─â sau liceu.

ÔÇ×Elementul cheie ├«n programul ─âsta sunt profesorii coordonatori. Ei sunt cei care ╚Öi-au luat responsabilitatea organiz─ârii ╚Öi coordon─ârii echipei lor. Ei iau ini╚Ťiativa, ├«╚Öi organizeaz─â voluntarii, ├«╚Öi fac planificarea de activit─â╚ŤiÔÇŁ, spune Ada Lungu, Editor PR Patrula de Reciclare.

Printre activit─â╚Ťile pe care le desf─â╚Öoar─â Patrulele de Reciclare din toat─â ╚Ťara se num─âr─â: colectarea de╚Öeurilor electrice ├«n ╚Öcoal─â, ateliere de crea╚Ťie (postere, mascote, fotografii, expozi╚Ťii etc.), evenimente ├«n ╚Öcoal─â (ecoparty, prezent─âri de mascote, piese de teatru, prezent─âri, jocuri), activit─â╚Ťi de informare ├«n comunitate (distribuire de flutura╚Öi, mar╚Öuri, participare la evenimente publice stradale, mers din cas─â ├«n cas─â), anchete ╚Öi sondaje ├«n comunitate referitoare la gestionarea de╚Öeurilor, explor─âri ├«n natur─â (merg s─â g─âseasc─â locuri unde se depun de╚Öeuri, s─â identifice dac─â exist─â de╚Öeuri electrice printre ele etc.), vizite la centre de colectare, jocuri (WEEEscape Room, V├ón─âtoarea de de╚Öeuri).

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=jOHnEv2Hkdg]

Iar c├ónd to╚Ťi elevii iau vacan╚Ť─â, Patrulele de Reciclare ├«╚Öi continu─â activitatea: colecteaz─â de╚Öeuri electrice de la persoane juridice, informeaz─â cet─â╚Ťenii cu privire la importan╚Ťa colect─ârii DEEE-urilor sau duc mai departe mesajul lor ├«n tabere ╚Öi excursii.

O evaluare de la finalul edi╚Ťiei 2016-2017 a ar─âtat c─â profesorii consider─â c─â elevii au devenit mai con╚Ötien╚Ťi de consecin╚Ťele ac╚Ťiunilor lor asupra mediului, au practicat experien╚Ťa voluntariatului, ╚Öi-au dezvoltat abilit─â╚Ťile de lucru ├«n echip─â, ╚ÖiÔÇôau dezvoltat creativitatea ╚Öi capacitatea de a negocia ╚Öi de a convinge. Ceea ce au mai observat profesorii este c─â elevii din unele Patrule din mediul rural sunt m├óndri c─â ei sunt ÔÇ×pionieriiÔÇŁ colect─ârii ├«n satul ╚Öi ├«n comuna lor, unde ├«nainte nu s-a vorbit niciodat─â de asta.

ÔÇ×Sunt ╚Öi copii cu dizabilit─â╚Ťi (avem mai multe Centre ╚ścolare pentru Educa╚Ťie Incluziv─â ├«n program) sau copiii marginaliza╚Ťi care, datorit─â faptului c─â au avut performan╚Ťe ├«n Patrula de Reciclare, s-au integrat mult mai bine ├«n colectiv. ├Än unele cazuri profesorii ne-au spus chiar c─â faptul de a participa la program a evitat abandonul ╚Öcolar sau i-a readus ├«n ╚Öcoal─âÔÇŁ, a mai spus Ada Lungu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=EL9gxrTwmKs]

 

Articolul face parte din episodul 3 al serialului ÔÇ×Ora de ecologieÔÇŁ.┬áCite╚Öte aici despre alte 9 proiecte┬ácare mi╚Öc─â roti╚Ťe ├«n sistemul public de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt ╚Öi care duc┬ámesajul de responsabilitate fa╚Ť─â de mediu la copii.

Comentarii

comentarii