Participanții la Patrula de Reciclare au colectat 1.100.000 de kilograme de deșeuri electrice

in EcoLIFESTYLE 14 September 2018 101 Views

Ediția 2017 – 2018 a competiției Patrula de Reciclare a însemnat 1.100.000 kg de deșeuri electrice colectate de către profesori și elevi, cea mai mare cantitate strânsă până acum în cadrul unei singure ediții.

Participanții la Patrula de Reciclare au colectat 1.100.000 de kilograme de deșeuri electrice

 

Copiii și profesorii voluntari ai Patrulei de Reciclare din întreaga țară au reușit să convingă românii să trimită la reciclare peste 1.100.000 kg de deșeuri electrice, cea mai mare cantitate de DEEE colectată vreodată în decursul unei singure ediții.

„Activitățile de promovare a colectării DEEE organizate de tinerii și dascălii din școlile înscrise în program au avut un impact mai mare ca oricând. Familii, primării, școli, firme și instituții au reacționat la apelul voluntarilor și au predat la reciclare aparate electrice vechi sau defecte, dând un exemplu de comportament civic și de grijă față de mediul înconjurător”, au scris cei de la Patrula de Reciclare într-un comunicat.

Anul 2017 – 2018 a fost numit de către aceștia „Ediția Campionilor” pentru că elevii și profesorii coordonatori înscriși au atins mai multe recorduri:

  • Au contribuit la colectarea a 1.100.000 kg DEEE – cea mai mare cantitate de deșeuri electrice colectată în cadrul unei singure ediții;
  • Au determinat colectarea a peste 10.000 kg de baterii într-o singură ediție, echivalentul a aproximativ 200.000 de baterii consumate (o categorie deosebit de periculoasă de deșeuri electrice, pentru că ajung cel mai ușor la gropile de gunoi, unde emană substanțe toxice în sol, apa și aer);
  • Au atras peste 1.000 de firme, instituții și ONG-uri din toată țara să predea deșeuri electrice la reciclare și să contribuie la efortul de informare și mobilizare publică;
  • Au câștigat 137 de premii locale (din 760 de școli înscrise). Practic, una din cinci școli s-a remarcat prin implicare, originalitate și rezultate extraordinare.

„Școlile înscrise în Patrula de Reciclare s-au dovedit un adevărat reper de valoare pentru comunitățile lor. Performanțele copiilor la Ediția Campionilor arată că generația tânără poate să promoveze cu succes un comportament responsabil la nivelul întregii societăți”, spune Alexandra Arnăutu, managerul programului.

Participanții la Patrula de Reciclare au colectat 1.100.000 de kilograme de deșeuri electrice

Până în prezent, din 2011, datorită celor 3.850 de profesori și 110.000 de copii și elevi care au participat la Patrula de Reciclare, s-au colectat 3.500.000kg de deșeuri electrice iar 5.500.000 de oameni au devenit mai conștienți că reciclarea deșeurilor electrice este o obligație legală, morală și un obicei care trebuie practicat de fiecare dintre noi.

„Campionii” Patrulei de Reciclare

Patrulele de Reciclare din județele Ilfov, Argeș, Olt și Suporterii-Unități Școlare din județul Timiș câștigă premiile naționale ale Ediției Campionilor (2017-2018), pentru că și-au mobilizat exemplar comunitățile la colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Echipa ilfoveană a stabilit și un nou record în istoria programului – 400 g DEEE/locuitor colectate într-un an, de cinci ori mai mult decât pragul de eligibilitate pentru premiile naționale, de 75 g DEEE/locuitor.

Și Patrulele din județul Olt au câștigat un premiu național pentru prima oară, iar școlile din județul Argeș urcă pentru a doua oară pe podiumul național, cu rezultate mult mai bune decât în anii anteriori.

Suporterii-Unități Școlare din județul Timiș au primit un premiu pentru cea mai mare cantitate de baterii într-un județ.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Comentarii

comentarii