Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Autorizatie ca sa strangeti gunoaie aveti?

Ambalaje de toate culorile, tampoane folosite, conserve calcinate, doze de bere, anvelope, sticle sparte si o mare de PET-uri murdare. Nu e o descriere a gropii de gunoi de la Glina, ci ceea ce au lasat in urma turistii boemi care s-au bucurat vara aceasta de salbaticia plajei de la Vadu.

Text de Livia Cimpoeru
livia.cimpoeru@green-report.ro

Circa 30 de metri cubi de resturi menajere au fost ”culese” in acest weekend de circa 20 de tineri care au raspuns apelului lansat de membrii clubului Off-Road Bucuresti (Corb 44), sub deviza ”desculti prin nisip, nu printre gunoaie”. Deseurile au incaput in peste 100 de saci, care au fost preluati astazi de un camion de salubritate de la Constanta.

Printre cele mai bizare capturi s-au numarat: o bucata de fuzelaj de avion, un cartus de arma, un glob de Craciun, un spray de spuma poliuretanica, un obuz, o jumatate de geanta diplomat si incredibil de multe becuri pentru o zona complet lipsita de electricitate.

Singurul lucru bun? ”Sunt parca mai putine gunoaie decat anul trecut, cand am strans circa 35 de metri cubi de deseuri de pe o suprafata mai mica”, spune Vali Dutu, presedintele clubului 4×4, alias ”Dictatorul” ales "democratic" de gunoierii voluntari. El s-a ocupat de gratarele frumos mirositoare de la caderea serii, cand lumea obosita s-a adunat in jurul mesei. 
Gunoaiele n-au picioare

Plaja Vadu este situata in zona de tampon de la intrarea in Grindul Chituc, areal protejat aflat sub autoritatea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), in care teoretic turistii au acces doar cu autorizatie. Vara insa plaja se umple de corturi, iar ce ramane in urma poate da palpitatii unui vest-european naravit la civilizatie.

”Sunt cativa care au tentativa de a fi civilizati. Strang gunoaiele intr-un sac si apoi il ascund dupa un tufis, in speranta ca va face picioare si va pleca sigur de-acolo”, povesteste Andrei, un alt membru al clubului. ”Am umplut o mie de saci cu nesimtire, indiferenta si bataie de joc”, se arata ceva mai dur Marius, la finele colectarii a 15 de saci de resturi fetide dintr-o singura mini-groapa de gunoi.

Autoritati vigilente

Chiar daca a fost o initiativa de mica anvergura, actiunea de ecologizare a avut nevoie de o intreaga logistica, care a implicat sposorizari, autorizatii si obtinerea unui camion de salubritate de la primaria Corbu.

Si pentru ca nicio initiativa civica nu trebuie sa scape de ochii vigilenti ai autoritatilor, doi vajnici membri ai ARBDD aflati ”din intamplare” in patrulare prin zona au intarziat sambata dimineata debutul actiunii de ecologizare intervenind prompt cu intrebarea: ”Autorizatie ca sa strangeti gunoaie aveti?”.

Au urmat scurte negocieri pe ton diplomatic, in timpul carora acestia au fost lamuriti ca a fost trimisa solicitare de autorizatie la Ministerul Mediului, care probabil ca s-a ratacit in lungul drum catre ARBDD.

Imbunati de cele cateva telefoane date unde trebuie, cei doi agenti au explicat ulterior ca ARBDD a organizat deja pe 1 septembrie o ampla actiune de ecologizare pe plaja Vadu. Explicatie greu de crezut dupa cateva ore, cand pe marginea drumului se aliniau zeci de saci burdusiti cu gunoaie.

A doua tura, in acest weekend

Actiunea de ecologizare de pe plaja Vadu va avea loc si in weekend- ul viitor, cand participarea se anunta ceva mai puternica. Intalnirile si regruparea vor avea loc vineri, 25 septembrie, in prima parcare de pe autostrada A2, de la kilometrul 16, intre 14.00 si 14.30 sau intre 16.30 si 17.00, pentru cei care nu pot pleca mai devreme.

Cei care se hotarasc sa participe nu trebuie sa isi uite corturile, sacii de dormit si izomatele. Organizatorii recomanda hainele groase pentru ca ziua poate sa fie vant, iar pentru masa vor pune la dispozitia voluntarilor un gratar, o plita si un ceaun. In regiune nu exista o sursa de apa potabila, iar mancarea trebuie adusa la pachet.

Cei care pleaca primii vor ajunge vineri seara la Vadu in jurul orei 19.00 pentru a putea instala corturile pe lumina. Actiunea de ecologizare incepe a doua zi de dimineata in jurul orei 9.00 – 10.00. Fiecare va avea la dispozitie manusi si saci, iar manusile trebuie sa fie returnate la sfarsitul primului weekend pentru a fi refolosite in a doua sesiune de curatenie.

Persoanele interesate pot afla mai multe detalii si isi pot anunta participarea la 0722.337.767 (Andrei Hazgan, andrei_hazgan@yahoo.com) sau 0723.389.503 (Vali Dutu, vali@4x4shop.ro) pentru ora de plecare 14.00 – 14.30 si 0722.234.727 / 0747.334.636 (Iulian Angheluta, iulian.angheluta@gmail.com ) sau 0722.596.979 (Catalin Martazan, catalinmartazan@yahoo.com), pentru cei care aleg sa plece intre orele 16.30 – 17.00.

Caravana a primit sprijin financiar din partea Romtelecom pentru a acoperi cheltuielile legate de consumabile, respectiv saci si manusi, dar si de plata camionului, combustibilului si depozitarii la groapa de gunoi.

Foto: Alexandru Molovata / Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri