Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

CE: Solurile trebuie protejate cu legislatie concreta

Administrarea necorespunzatoare a biodiversitatii solului poate conduce la inasprirea fenomenului incalzirii globale, periclitarea productiei agricole si compromiterea calitatii apei subterane. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat recent de Comisia Europeana.

CE a facut eforturi pentru stabilirea unei legislatii in acest domeniu, din 2006 incoace, insa niciun progres nu s-a inregistrat pana acum. Directiva Cadru pentru Protejarea Solului este din nou pe agenda Consiliului de Mediu al Uniunii Europene care se va avea o intalnire pe 15 martie.

„Solul este eroul invizibil al biodiversitatii. Ne bazam pe sanatatea solurilor pentru unele dintre cele mai fundamentale functii ale ecosistemelor. Fara soluri viata pe planeta noastra va lua sfarsit. Pentru ca impartim solurile este necesara si o legislatie pentru protejarea acestora. Prin urmare fac un apel catre ministrii mediului din UE sa stabileasca un cadru legislativ pentru protejarea acestei resurse pretioase”, a declarat Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik.

Element fundamental

Solul este o resursa vie care ofera numeroase servicii esentiale, oferind nutrienti pentru plante si alte organisme. Cand acesta nu mai este administrat corespunzator, agriculutra, padurile si in cele din urma viata pe pamant sunt grav amenintate.

Microorganismele din sol contribuie la purificarea apei si ajuta la indepartarea poluarii si factorilor patogeni. Pierderea acestui beneficiu oferit de sol inseamna reducerea calitatii apelor subterane si de suprafata, cresterea riscului de eroziune si de alunecari de teren in regiunile montane si de inundatie in regiunile joase.

De asemenea, solul este al doilea mare depozit de carbon de pe planeta. Pierderea biodiversitatii reduce abilitatea solurilor de a regla compozitia atmosferei, diminuandu-i astfel puterea de a combate incalzirea globala.
Amenintarile actuale pentru biodiversitate

Diversitatea organismelor din sol sunt amenintate de practicile agricole necorespunzatoare, pasunatul excesiv, defrisarile, incendiile de vegetatie, irigare insuficienta si urbanizare. Schimbarea pamantului, din pasuni sau paduri in terenuri agricole, rezulta in eliminarea rapida a carbonului din sol care conduce indirect la incalzirea globala.

Politici existente pentru protejarea biodiversitatii solului

Putine state europene au o puternica legislatie pentru protejarea solurilor si, la ora actuala, nicio lege referitoare in mod expres la biodiversitatea solului, nu exista in UE.

Comisia Europeana a prezentat prima data in 2006 o propunere legislativa pentru protejarea solurilor europene, cu sprijin din partea Parlamentului European, insa din cauza opozitiei a sase state membre UE propunerea a ramas blocata in Consiliul de Mediu. Presedintia spaniola a UE va incerca sa relanseze propunerea consiliului, pe 15 martie.

Foto: hylandseeds.com, orst.edu

spot_img

Ultimele știri